Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Odbory očakávajú, že napriek avizovanej žalobe nemocnice mzdy zvýšia

Pre TASR to dnes potvrdil predseda Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb (SOZZaSS) Anton Szalay.

Bratislava 22. marca (TASR) - Odbory očakávajú, že štátne nemocnice od apríla zrealizujú zvýšenie platov zdravotníckych pracovníkov, ktoré vyplynulo z rozhodnutia rozhodcu v kolektívnom spore. Pre TASR to dnes potvrdil predseda Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb (SOZZaSS) Anton Szalay. Reagoval tak na stredajšie (21. 3.) vyhlásenie Asociácie fakultných nemocníc (AFN) SR, že sa proti rozhodnutiu bude brániť súdnou cestou.

Žaloba zo strany nemocníc odborárov podľa Szalayových slov šokovala. "S takýmto postupom sme sa ešte v histórii v rámci kolektívneho vyjednávania nestretli," povedal. Výhrady nemocníc voči rozhodnutiu rozhodcu, ktoré napríklad považujú za jednostranné a likvidačné, označil za subjektívny názor. "Uvidíme, aké stanovisko zaujmeme, ale sme presvedčení o tom, že rozhodnutie je právoplatné a dňom obdržania je kolektívna zmluva platná," doplnil.

Myslí si, že sa v tomto prípade v plnej nahote ukázala situácia v zdravotníctve, keďže rokovania sa viedli od roku 2010 a jediným problémom bol nedostatok financií. Okrem toho pripomenul, že s rozhodnutím rozhodcu nie sú spokojné ani samotné odbory, keďže z neho vynechal nezdravotníckych pracovníkov, ktorí sú, ako poukázal Szalay, nevyhnutní pre chod nemocníc.

Štátne nemocnice v stredu avizovali, že sa budú brániť proti tohtoročnému zvyšovaniu miezd zdravotníckych pracovníkov, ktoré mala zabezpečiť nová kolektívna zmluva s odbormi, na súde. O definitívnej podobe kolektívnej zmluvy medzi nemocnicami združenými v AFN SR a SOZZaSS i Lekárskym odborovým združením (LOZ) rozhodol minulý týždeň rozhodca. Platy sa mali podľa jeho rozhodnutia v tomto roku zvyšovať dvakrát o päť percent. Podľa asociácie rozhodnutie v kolektívnom spore však nebolo vydané v súlade so zákonom, považuje ho aj za jednostranné.