Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

Odpadový systém naplno nespustili, fungovať by mal do konca júna

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Informačný systém odpadového hospodárstva má zhromažďovať dáta od spoločností, ktoré s odpadmi nakladajú. Bude sa vedieť, kto, odkiaľ, koľko odpadu zobral a ako s ním naložil.

Bratislava 3. februára (TASR) - Informačný systém odpadového hospodárstva (ISOH) naplno zatiaľ nefunguje. Všetky služby by mali byť dostupné do 30. júna. Aktuálne je ISOH nasadený v predprodukčnej prevádzke, priblížilo pre TASR Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.

V rámci systému odpadového hospodárstva sú momentálne dostupné služby súvisiace s evidenciou a relevantnými hláseniami. Taktiež zhromažďuje údaje o pôvodcoch odpadov a o zariadeniach na nakladanie s odpadmi. "Vzhľadom na prebiehajúce implementačné práce (integrácie na systémy tretích strán), nie všetky elektronické služby s odpadovou agendou sú prístupné verejnosti. Dostupné budú po odovzdaní projektu dodávateľom najneskôr 30. júna 2022," ozrejmil envirorezort.

Do ISOH sa musí zaregistrovať každý výrobca vyhradeného výrobku, a to ešte pred uvedením výrobku na trh. Povinnosť registrácie vyplýva z európskych smerníc. Do systému sa vkladajú dáta od spoločností, ktoré s odpadmi nakladajú. Bude sa vedieť, kto, odkiaľ, koľko odpadu zobral a ako s ním naložil. Cieľom ISOH je zníženie administratívnej záťaže subjektov, ktoré spracúvajú odpad.