Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

VIDEO:Okrem vlastných osláv si SNG pripomenie osmičkové štátne výročia

Na snímke vizualizácia Slovenskej národnej galérie (SNG) po jej prebiehajúcej rekonštrukcii počas tlačovej konferencie SNG, Téma: Aktuality a plány na rok 2018, v ktorom SNG oslávi 70. narodeniny, 18. januára 2018 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

SNG bola založená zákonom Slovenskej národnej rady v 1948. Na európske pomery vznikla pomerne neskoro ako vyústenie slovenských povojnových ambícií, ktoré presadzoval predovšetkým Ladislav Novomeský.

Bratislava 18. januára (TASR) - Slovenská národná galéria (SNG) tento rok oslavuje svoje 70-ročné jubileum vrcholnej galerijnej inštitúcie v pôsobnosti Ministerstva kultúry SR. Výročie si pripomenie rôznymi aktivitami, ktoré jej manažment predstavil na štvrtkovej tlačovej konferencii v Berlinke SNG, kde nechýbalo ani vlaňajšie hodnotenie aktivít.

Generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá informovala o pokračovaní rekonštrukcie areálu SNG. Tá obsahuje aj úpravu nádvoria, kde s menšími úpravami vznikne letný pavilón.

"Museli sme kvôli premosteniu vyrúbať jeden strom, ale zasadíme dva. Chceme skultivovať aj zadný priestor galérie s vstupom z námestia. Plánujeme vybudovať umenovednú knižnicu v záujme vzdelanosti návštevníkov. Máme vizualizácie konečnej podoby SNG po rekonštrukcii," konštatovala Kusá.

Zároveň zdôraznila potrebu dokončenia rekonštrukcie galérie. Tiež pripomenula prípravu odborno-zážitkových podujatí aj s darčekmi pre návštevníkov, aby si z galérie okrem zážitkov výnimočne odniesli niečo fyzické. To vraj bude prekvapenie.

Podľa riaditeľky úseku komunikácie a marketingu SNG Bohdany Hromádkovej vlani stúpla návštevnosť galérie v Bratislave o 14.514 na 57.888 a celkove aj s vysunutými pracoviskami sa zvýšil záujem oproti predchádzajúcemu roku zo 124.135 na 134.216 návštevníkov výstav. Spolu so vzdelávacími programami to bolo v Bratislave vyše 70.000 a s pracoviskami viac ako 170.000 záujemcov.



"Aj v tomto roku máme bezplatný vstup na výstavy. Okrem iných pripravujeme k štátnym výročiam dve výstavy. Pod názvom Osmičky to bude na počesť februára 1948, augusta 1968 a októbra 1918. K storočnici Československa aj výstava Filla – Fulla: Osud umelca. To je analytický kunsthistorický projekt dvoch klasikov českého a slovenského moderného umenia Emila Fillu a Ľudovíta Fullu," prezradila vedúca kurátorka Zbierok moderného a súčasného umenia Lucia Gregorová Stach.

SNG bola založená zákonom Slovenskej národnej rady č. 24 z 29. júla 1948. Na európske pomery vznikla pomerne neskoro ako vyústenie slovenských povojnových ambícií, ktoré presadzoval predovšetkým Ladislav Novomeský. Tvorila a profilovala sa ako tradičné múzeum krásnych umení domácej, ale aj európskej proveniencie. Od začiatkov jej vývoja dôležitú úlohu predstavovalo zberateľstvo diel 20. storočia i mapovanie živej umeleckej kultúry.



Jej fond predstavuje okolo 70.000 zbierkových predmetov. Z nich mnohé sú súčasťou národného kultúrneho dedičstva. Plní úlohu ochrany a starostlivosti o pamiatky hnuteľného aj nehnuteľného kultúrneho dedičstva a viaceré jej budovy sú národné kultúrne pamiatky. Popri komplexe objektov v Bratislave, ktoré tvorí pôvodný objekt barokových Vodných kasární s modernou prístavbou (premostenie) a Esterházyho palác k nej patria štyri vysunuté pracoviska: Zámok Zvolen, Kaštieľ Strážky v Spišskej Belej, Galéria Ľudovíta Fullu v Ružomberku a Galéria insitného umenia v Schaubmarovom mlyne v Pezinku.