Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Patakyová žiada Sakovú o zavedenie záznamov pri zásahoch polície

Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Bývalý minister vnútra Robert Kaliňák v roku 2016 uviedol, že do konca spomínaného roka by mali ukončiť testovanie kamerových systémov.

Bratislava 19. júna (TASR) – Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová adresovala list ministerke vnútra Denise Sakovej (Smer-SD), v ktorom ju žiada o bezodkladné zavedenie kamerových systémov pri policajných zásahoch. Ako ďalej TASR informovala poradkyňa pre médiá a komunikáciu kancelárie verejného ochrancu práv Michaela Pavelková, ombudsmanka upozornila, že ani po piatich rokoch od razie v osade Budulovská v Moldave nad Bodvou nie sú prijaté opatrenia navrhované ešte v roku 2013. Jedným z nich bolo práve používanie kamier po zásahoch polície. Preto ombudsmanka v liste šéfku rezortu vyzvala, aby „v rámci svojej pôsobnosti venovala zavedeniu opatrenia dostatočnú pozornosť a iniciovala jeho bezodkladné prijatie".

Na prijatie opatrenia, ktoré má viesť k odstráneniu porušovania ľudských práv zo strany polície, upozorňovala ešte predchádzajúca ombudsmanka Jana Dubovcová. Urobila tak po preskúmaní zásahu v osade Budulovská. "Opakovane navrhované opatrenie nebolo prijaté ani po ďalších policajných zásahoch vo Vrbnici a Zborove," poznamenala Pavelková.

Bývalý minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) podľa jej slov v roku 2016 uviedol, že do konca spomínaného roka by mali ukončiť testovanie kamerových systémov. "Zároveň podľa jeho tvrdení boli v tom čase potenciálne problematické zásahy kamerovo zaznamenávané v prípade, ak o tom rozhodol veliteľ zásahu," uviedla. Ako pokračovala, verejná ochrankyňa práv však žiadala, aby boli kamerové záznamy zhotovené z každej plánovanej akcie polície, v ktorej už pri jej príprave predpokladajú použitie donucovacích prostriedkov. "Ombudsmanka od prípadu v Moldave nad Bodvou preskúmavala priebeh ďalších dvoch zásahov a zistila, že neboli zaznamenané kamerovým systémom aj napriek tomu, že išlo o akcie väčšieho rozsahu," vysvetlila Pavelková.

"Pri oboch zásahoch sme zistili, že dostatočné kamerové záznamy vyhotovené neboli, hoci došlo k použitiu donucovacích prostriedkov proti veľkému počtu osôb a mnohé osoby namietali ich neoprávnené, nadmerné a neodôvodnené použitie," napísala verejná ochrankyňa práv Patakyová v liste ministerke Sakovej. Podľa jej slov je nespochybniteľné, že vyhotovovanie kamerových záznamov z policajných zásahov nie je dôležité iba z pohľadu ochrany ľudských práv, ale je aj v záujme polície. "Som presvedčená, že väčšina príslušníkov polície by túto možnosť uvítala. Zároveň zastávam názor, že päť rokov predstavuje dostatočne dlhý časový priestor na zavedenie aj takých opatrení, ktoré sú náročné z prevádzkového a finančného hľadiska," uviedla.

Polícia v osade Budulovská v Moldave nad Bodvou zasiahla v stredu 19. júna 2013. Akcia bola podľa Okresného riaditeľstva Policajného zboru Košice - okolie plánovaná a zameraná na pátranie po hľadaných osobách a veciach. Odmietla pritom, že by policajti konali brutálne.

Podľa občianskeho združenia ETP Slovensko, ktoré v komunitnom centre v rómskej osade poskytuje sociálne služby, pri zásahu tzv. kukláčov došlo k zraneniam viacerých ľudí, vrátane detí. Polícia po zásahu predviedla na výsluch 15 osôb, dve osoby obvinila z útoku na verejného činiteľa.