Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Opozícia navrhuje, aby sa ako biomasa nespaľovalo kvalitné drevo

Na snímke rokovanie počas mimoriadnej schôdze Národnej rady SR. Foto: TASR - Marko Erd

V novele zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie preto navrhujú presnejšiu definíciu toho, čo je a čo nie je biomasa.

Bratislava 21. júna (TASR) – Dvadsiatka opozičných poslancov chce zabrániť tomu, aby sa na Slovensku spaľovalo ako biomasa kvalitné drevo. V novele zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie preto navrhujú presnejšiu definíciu toho, čo je a čo nie je biomasa.

"Chceme dosiahnuť to, aby biomasou bola naozaj biomasa, a nie zdravé stromy," zdôraznil v pléne jeden z predkladateľov návrhu, poslanec Ján Budaj (OĽaNO). Pretože potom podľa jeho slov padá na Slovensku jeden strom za druhým. Výkupcovia podľa Budaja skupujú stromy pomaly už aj z cintorínov či od ľudí, čo majú stromy pri rodinných domoch.

Apeloval preto na poslancov parlamentu, aby pri hlasovaní o tomto návrhu stáli na strane budúcnosti. "Lebo lesy sú budúcnosť," dodal. Pripomenul, že Slovensko je zelenou krajinou, ale les sa zmenšuje. "Nedovoľme nezmyselné spaľovanie slovenských lesov. Postavme sa za ne, postavme sa za lesy," vyhlásil Budaj.

K výzve pre poslancov parlamentu sa pridala aj Anna Zemanová (SaS), ktorá je rovnako pod návrhom novely podpísaná. Apelovala na zákonodarcov, aby pomohli stopnúť aktuálnu situáciu. "Aby sme jednoznačne zaujali stanovisko, že nie je možné naďalej dotovať spaľovanie zdravých stromov," uviedla.

Návrh tejto novely podľa nej k tomu prispeje. Dodala, že na tento problém prišla vo štvrtok poukázať do Národnej rady (NR) SR aj verejnosť. "Ide o dva riadky, 17 slov v zákone, ktoré pomôžu túto situáciu zvrátiť," vyzývala.

Poslanec vládneho Mosta-Híd Peter Antal reagoval, že súhlasí s predkladateľmi v tom, že je potrebné urobiť v tejto veci poriadok. Predložený návrh však podľa neho nie je dostatočný. Problematika potrebuje podľa poslanca väčšiu úpravu. "Nestačí vyriešiť jednou vetou celý tento problém," doplnil Antal.

Opoziční poslanci v novele navrhujú spresniť definíciu biomasy pre potreby tohto zákona tak, aby boli zrušené dotácie na spaľovanie dreva v biomasových zariadeniach, ale zachovali sa dotácie na výrobu energie z dreva pochádzajúceho z energetických odpadov a dotácie na výrobu energie z dreva, ktoré je odpadom z drevospracujúceho priemyslu.