Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Opozícia sa zhodla, že novelou Trestného zákona sa napravila chyba

Archívna snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Aj podľa hnutia PS sa ukázalo, že skracovanie premlčacích dôb bolo chybou vládnej koalície.

Bratislava 28. februára (TASR) - Opozičné strany vítajú schválenú novelu Trestného zákona, ktorá vrátila doterajšie premlčacie doby pri trestných činoch znásilnenia či vraždy. Zhodujú sa, že sa tak napravila chyba vládnej koalície.

"Vláda si fakticky priznala chybu a je dôležité, že sme ju včas napravili," reagovala poslankyňa Mária Kolíková (SaS). Schválená úprava je podľa nej veľmi dôležitá osobitne pre prípady znásilnení či vrážd.

Aj podľa hnutia PS sa ukázalo, že skracovanie premlčacích dôb bolo chybou vládnej koalície. Obete a preživší násilných trestných činov si už môžu podľa hnutia vydýchnuť. "Nemusia mať obavy, že trestné činy, ktoré boli na nich spáchané, budú premlčané a že páchatelia nebudú potrestaní," povedala novinárom Zuzana Števulová (PS).

Pôvodná novela podľa predsedníčky poslaneckého klubu KDH Martiny Holečkovej vykazovala veľmi veľa nedostatkov. Myslí si, že ešte sa môžu ukázať ďalšie chyby. Vláda pristúpila k tejto novele podľa Holečkovej len preto, že mala strach pred ľuďmi a ich reakciami na schválenú novelu. "Vláda potom, ako zistila, že znížením premlčacích dôb za znásilnenie prerazila dno, tak zo strachu pred ľuďmi musela cúvnuť," uviedla. Poďakovala sa všetkým ľuďom, ktorí dali vláde najavo, že znižovať premlčacie doby za znásilnenie je za čiarou, a takisto sa poďakovala všetkým obetiam znásilnenia, "ktoré sa nebáli prehovoriť a nastaviť vláde zrkadlo".

Líder hnutia Slovensko Igor Matovič kritizuje, že PS a SaS nepodporili pozmeňujúce návrhy od poslancov hnutia na úplné zrušenie premlčacích dôb. Ondrej Dostál (SaS) reagoval, že hnutie Slovensko s nikým neprediskutovalo tieto návrhy.

Kolíková zároveň dodala, že podania na Ústavnom súde SR v súvislosti s "veľkou" novelou Trestného zákona majú viacero dôvodov na pozastavenie účinnosti novely ako celku. Myslí si, že rozhodnutie súdu bude dôležité pre budúcnosť novely. PS takisto uviedlo, že na opodstatnenosti podnetu na Ústavný súd voči novele toto rozhodnutie parlamentu nič nemení. Skrátenie premlčacích dôb bolo podľa PS len jedným z mnohých dôvodov, pre ktoré táto novela nikdy nesmie byť účinná.

Pri trestných činoch, ako je znásilnenie či sexuálne zneužívanie, sa budú uplatňovať doterajšie premlčacie doby, a to 20 rokov. Vyplýva to z novely Trestného zákona, ktorú v stredu schválili poslanci. Rokovali o nej v skrátenom legislatívnom konaní. Nová legislatíva má byť účinná od 15. marca, keď má nadobudnúť účinnosť "veľká novela" Trestného zákona schválená 8. februára. Pôvodná novela skracovala premlčacie doby. Novú právnu úpravu v stredu podporilo všetkých 136 prítomných poslancov.