Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Opozícia súhlasí s vyjadrením prezidentky v otázke očistenia justície

Igor Matovič, archívna snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič si postoj Čaputovej, ktorým podporila volanie ľudí po spravodlivosti a očiste ministerstva spravodlivosti, váži.

Bratislava 26. augusta (TASR) – Opozícia súhlasí s vyjadrením prezidentky Zuzany Čaputovej vo veci očistenia justície. Pre TASR to uviedli zástupcovia opozičných strán a hnutí.

Predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič si postoj Čaputovej, ktorým podporila volanie ľudí po spravodlivosti a očiste ministerstva spravodlivosti, váži. „Veríme, že rovnako intenzívne začnú po naplnení spravodlivosti volať aj zástupcovia ostatnej demokratickej opozície," zdôraznil Matovič.

Za prezidentkine slová sa postavila aj strana SaS. „Len a len občania si vo voľbách vyberú, či bude pokračovať zničujúce vládnutie Smeru a jeho 'podržtašiek' prerastené korupčnými a mafiánskymi praktikami, alebo túto krajinu vyvedú z krízy odborne zdatní, odvážni a skúsení politici,“ poznamenala strana s tým, že je pripravená byť súčasťou takejto pozitívnej zmeny na Slovensku.

Hnutie Sme rodina už dlhodobo tvrdí, „že všetci tí, ktorí tvoria a tvorili súčasť štátnej mafie, alebo ju chránili, či jej napomáhali, musia skončiť tam, kde už dávno mali byť – v base“.

Koalícia Progresívne Slovensko a Spolu zopakovala výzvu na odchod štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej (Smer-SD). Je však presvedčená, že výmena figúrok vo vláde nestačí. „Slovensko zbavíme oligarchov a mafie iba programom hlbokých zmien systému fungovania štátu,“ uviedla koalícia.

Na odchode Jankovskej z funkcie pre jej väzby s Marianom K. trvajú aj ďalšie opozičné strany. Rovnako podľa prezidentky je zotrvanie Jankovskej vo funkcii neobhájiteľné. Jankovská komunikáciu s Marianom K. poprela.

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) v reakcii na výzvy na jej odvolanie povedal, že bude konať, ak sa podozrenia potvrdia. Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) okamžite po potvrdení väzieb na Mariana K. podá návrh na odvolanie Jankovskej. V prípade, ak by strana Smer-SD, ktorá ju do funkcie nominovala, trvala na jej zotrvaní v pozícii, zváži Gál demisiu.