Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Opravy vrtuľníkov v LOTN sú podľa Rusov neoprávnené

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Informovala o tom spoločnosť na svojej webovej stránke s tým, že odmieta poskytovať ďalšiu podporu pri údržbe tohto typu vrtuľníka.

Trenčín 20. septembra (TASR) - Spoločnosť Ruské vrtuľníky zastupujúca vývojára Moskovský vrtuľníkový závod M. L. Mila a výrobcu Kazanský vrtuľníkový závod (KVZ) odmieta zodpovednosť za ďalšiu bezpečnú prevádzku transportného vrtuľníka afganských vzdušných síl typu Mi-17V5 z dôvodu jeho neoprávnenej generálnej opravy v Leteckých opravovniach Trenčín (LOTN). Informovala o tom spoločnosť na svojej webovej stránke s tým, že odmieta poskytovať ďalšiu podporu pri údržbe tohto typu vrtuľníka.

"Previerka vrtuľníka Mi-17V5 sa uskutočnila v slovenskej opravovni, ktorá nemala zvládnutý postup opravy pre tento typ vrtuľníka. Opravu vykonali podľa manuálu Leteckých opravovní Trenčín (LOTN) bez účasti výrobcu a vývojára. Opravovniam nebol doručený aktualizovaný materiál pre opravu a údržbu vrtuľníka typu Mi-17V5 a jeho náhradných dielov. Spoločnosť Ruské vrtuľníky upozorní na neoprávnenú opravu vrtuľníka Mi-17V5 v Leteckých opravovniach Trenčín všetky ruské a medzinárodné organizácie, ktorých sa to týka," uvádza sa na stránke spoločnosti.

Ako TASR informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Danka Capáková, Letecké opravovne Trenčín vykonávajú všetky činnosti v súlade s národnou, európskou a medzinárodnou legislatívou platnou v oblasti letectva a články v médiách vnímame ako špekulácie a súčasť konkurenčného boja z ruskej strany. "Je verejne známe, že LOTN realizujú opravy a generálne opravy vrtuľníkov Mi-17V-5 pre Ministerstvo obrany Afganistanu na základe významného rámcového kontraktu s NATO Support and Procurement Agency (NSPA). S ohľadom na zahranično-politickú situáciu a dlhodobo napäté vzťahy medzi NATO/USA a Ruskou federáciou bolo možné očakávať reakcie ruskej strany na články v domácich a zahraničných médiách, ktoré informovali o tom, že spoločnosť LOTN (subjekt z členskej krajiny NATO a EÚ) úspešne zrealizovala a svojmu zákazníkovi v Afganistane odovzdala vrtuľník Mi-17V-5 po generálnej oprave," uviedla Capáková.  

Aktuálne špekulácie zahraničných médií podľa nej odkazujú na vyjadrenia ruskej spoločnosti, ktorá je súčasne v priamom konkurenčnom vzťahu k LOTN. "Vrtuľníky Mi-17 Ministerstva obrany Afganistanu sú prevádzkované s podporou Aliancie a ich údržba, opravy a generálne opravy sa realizujú zo zdrojov členských krajín NATO. Vzhľadom na tieto skutočnosti, uvedený zahranično-politický kontext a princípy pôsobenia NSPA, nemajú ruské spoločnosti možnosť priamo vstupovať do zmluvných vzťahov s NSPA. Preto opakujeme, že vyjadrenia ruskej strany je potrebné vnímať v tomto kontexte ako súčasť konkurenčného boja," zdôraznila Capáková.