Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Organizácie v OSN vyjadrili záujem o ďalšiu spoluprácu v SR

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD). Foto: TASR - Dano Veselský

Rezort priblížil, že na rokovaní sa zúčastnili zástupcovia Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov, Detského fondu OSN, Medzinárodnej organizácie pre migráciu a Svetovej zdravotníckej organizácie.

Bratislava 13. marca (TASR) - Organizácie v rámci OSN vyzdvihli spoluprácu so Slovenskom, vyjadrili záujem o jej pokračovanie. Uviedlo to Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR po tom, ako minister Juraj Blanár (Smer-SD) počas dňa prijal vedúcich predstaviteľov štyroch medzinárodných organizácií pôsobiacich na Slovensku v rámci OSN. Šéf diplomacie zároveň ocenil aktivity organizácií.

"Ocitli sme sa v centre najväčšej a najrýchlejšie rastúcej utečeneckej vlny v Európe od konca druhej svetovej vojny. Aj vďaka praktickým skúsenostiam medzinárodných organizácií sme boli na túto vlnu schopní adekvátne reagovať, zmobilizovať humanitárnu pomoc a dostať ju tam, kde bola potrebná. Táto kríza jasne potvrdila význam spolupráce s týmito agentúrami, ktoré u nás úspešne pôsobia," uviedol Blanár. Poukázal pritom aj na štatistiky žiadostí o dočasnú ochranu na Slovensku. Na stretnutí sa podľa jeho slov zhodli na potrebe pokračovať v aktivitách. Ich cieľom má byť začlenenie ľudí z Ukrajiny do spoločnosti, pomôcť im vo vzdelávaní, pri hľadaní zamestnania a podobne.

Rezort priblížil, že na rokovaní sa zúčastnili zástupcovia Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), Detského fondu OSN (UNICEF), Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Rezort diplomacie priblížil, že tieto organizácie zamestnávajú na Slovensku vyše 160 pracovníkov. Minister pri tejto príležitosti takisto zablahoželal organizácii UNICEF k 30. výročiu pôsobenia na Slovensku a vyzdvihol jej prácu.