Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Osobnosť Beňovského presahuje hranice jednej krajiny, je to Európan

Móric Beňovský Foto: wikipedia.org

Po vernisáži vo Francúzskom inštitúte na Slovensku v rozhovore pre TASR spisovateľ Musil vyzdvihol aj skutočnosť, že Móric Beňovský sa ako jeden z prvých Európanov zapísal do histórie Japonska.

Bratislava 19. septembra (TASR) - Za najväčšieho cestovateľa 18. storočia, ktorý skutočne mal za sebou cestu okolo sveta, za skvelého manažéra a diplomata, za brilantného literáta označil grófa Mórica Beňovského (1746-1786) slovenský diplomat, historik, pedagóg, cestovateľ, publicista, spisovateľ literatúry faktu Miroslav Musil. Po utorkovej (18. septembra) vernisáži vo Francúzskom inštitúte na Slovensku (IFS) v rozhovore pre TASR Musil vyzdvihol aj skutočnosť, že Móric Beňovský sa ako jeden z prvých Európanov zapísal do histórie Japonska. Výstava Gróf Móric Beňovský - náš prvý euroobčan a svetobežník, ktorú autorsky pripravil Musil, je IFS v Bratislave sprístupnená od 18. do 27. septembra.

Autor výstavu koncipoval na 12 paneloch, v názvoch ktorých naznačil ako prezentuje Beňovského. Informácie na paneloch autor podáva v troch jazykoch - slovensky, francúzsky, anglicky - a doplnil o kresby, obrázky a fotografie. Panely informujú o Beňovskom ako našom euroobčanovi a svetobežníkov, o jeho významných životných jubileách či jeho slovenskej identite. Rovnako o Beňovskom ako bojovníkovi za slobodu vo vyhnanstve, o jeho objavnej plavbe naprieč Pacifikom, pôsobení v službách Francúzska a o jeho návrate do Európy. Na ďalšom paneli návštevníci môžu sledovať Beňovského cestu v ústrety Americkej revolúcii, návrat na Madagaskar. Predstavuje tiež Beňovského ako autora bestselleru a podnikateľa. Napokon ďalší panel prezentuje expedície autora výstavy po stopách "Veľkokráľa Beňovského".

Musil upozornil aj na domáce či zahraničné diela, ktoré o Beňovskom vznikli. Medzi nimi napríklad na knihu Jeana-Christopha Rufina Le tour du monde du roi Zibeline, Gallimard, ktorá vyšla v apríli 2017. Iným dielom je napríklad opera Béniowski, ou Les exilés du Kamtchatka, ktorú v roku 1800 skomponoval francúzsky skladateľ, nazývaný "francúzsky Mozart" Francois-Adrien Boieldieu (1775-1834).

Riaditeľ IFS a radca pre spoluprácu a kultúrnu činnosť Jean-Pierre Jarjanette na vernisáži podčiarkol, že osobnosť Mórica Beňovského presahuje hranice jednej krajiny, preto mu nemožno prisúdiť iba jednu národnosť. "Gróf Beňovský je skutočný Európan. Životy osobností, akými boli Beňovský alebo Milan Rastislav Štefánik, nám pripomínajú našu povinnosť zjednocovať Európu v týchto časoch, keď mnohí zabúdajú na to, čo ich spája," upozornil Jarjanette.