Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Na otvorení výstavy Slovákov v Srbsku bola aj ministerka Laššáková

Na snímke ministerka kultúry Ľubica Laššáková. Foto: TASR Marko Erd

Na výstave môžu návštevníci vidieť tvorbu Jána Bačúra, Pavla Hajka a Miroslava Hraška zo zbierky Galérie Babka v meste Kovačica, ktoré je považované za centrum tohto druhu umenia v Srbsku.

Bratislava 11. decembra (TASR) - Nová výstava v priestoroch Pisztoryho paláca v Bratislave je venovaná slovenskému insitnému umeniu v Srbsku. V utorok ju spoločne symbolicky otvorili srbská premiérka Ana Brnabičová a ministerka kultúry Ľubica Laššáková. Informovalo o tom Ministerstvo kultúry SR.

Na výstave môžu návštevníci vidieť tvorbu Jána Bačúra, Pavla Hajka a Miroslava Hraška zo zbierky Galérie Babka v meste Kovačica, ktoré je považované za centrum tohto druhu umenia v Srbsku. Podľa Laššákovej je insitné maliarstvo z tejto oblasti pomyselným mostom, ktorý spája obidve republiky. Výstavu si verejnosť môže pozrieť do 10. januára 2019.

Na území Srbska v súčasnosti žije vyše 50.000 príslušníkov slovenskej národnostnej menšiny. Insitné umenie Slovákov v Srbsku bolo v roku 2012 zapísané do registra nehmotného kultúrneho dedičstva Srbskej republiky.