Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

P. Dubovský: Nechodil by som na stretnutia bývalých prezidentov SR

Na archívnej snímke Patrik Dubovský. Foto: TASR Jakub Kotian

Prezident by mal byť najmä nezávislý, tvrdí Dubovský.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 4. marca (TASR) - Kandidát na hlavu štátu Patrik Dubovský by bol za štvorobvodový volebný systém na Slovensku. Prezident by mal byť podľa neho hlavne nezávislý, jeho kompetencie voči parlamentu by mierne posilnil. Uviedol to v rozhovore pre TASR. Rozhovor s Dubovským je súčasťou série rozhovorov s kandidátmi na prezidenta SR.


-Čo vnímate, ako najdôležitejšiu úlohu prezidenta SR?-
Byť autoritou pri ochrane ústavných orgánov SR a demokracie na Slovensku. Komunikovať s ozbrojenými zložkami pri ochrane integrity a suverenity SR, ako aj byť aktívny v rámci kolektívnej obrany NATO.

-Ktorú kompetenciu prezidenta považujete za najdôležitejšiu a bez ktorej by ste si vedeli predstaviť výkon prezidentskej funkcie, prípadne, ktorú neplánujete používať?-
Najdôležitejšia je účinne zasahovať do legislatívneho procesu Národnej rady (NR) SR a aktívne vystupovať na jej pôde. Nechodil by som na stretnutia bývalých prezidentov SR.

-Niektoré politické strany hovorili o potrebe zmeny volebného systému. Je táto zmena potrebná? Podpísali by ste zmenu volebného systému?-
Poslanec NR SR zastupuje záujmy celej krajiny, ale i princíp lokálnej príslušnosti má svoj význam. Preto by som bol za štvorobvodový volebný systém: Bratislava, západ, stred, východ, z ktorých by sa volili poslanci podľa bydliska a proporčnosti počtu obyvateľov.

-Aký je váš postoj k členstvu SR v NATO a EÚ? Členmi sme už 20 rokov.-
Obe organizácie sú veľkým prínosom pre Slovensko, z hľadiska bezpečnosti i z hľadiska rozvoja a príslušnosti k modernému, slobodnému a demokratickému svetu. NATO by však potrebovalo reformu v zmysle, aby bolo relatívne vojensky efektívne aj bez priamej účasti USA. EÚ by potrebovala vnútornú reformu v zmysle návratu k svojim kresťanským koreňom.





-Prezident SR je aj najvyšší veliteľ ozbrojených síl. Aký je váš postoj k financovaniu armády, jej modernizácii, posilneniu aj vzhľadom na dianie na východ od našich hraníc?-
Financovanie, výzbroj a výcvik, ako aj počet bojaschopných vojakov Armády SR sa musí rapídne zvýšiť a zlepšiť. Prezident musí intenzívne komunikovať s Generálnym štábom Armády SR a Ministerstvom obrany SR. Vojaci musia absolvovať viac výcviku v reálnych bojových podmienkach a vojenských misách vo svete.

-Ako vnímate pomoc Ukrajine? Ste za členstvo Ukrajiny v EÚ?-
Pomoc Ukrajine musí byť prioritou zahraničnej politiky SR. Ak nevieme dostatočne pomáhať vojensky, musíme pomáhať humanitárne, zdravotnícky, utečencom a odídencom. Členstvo Ukrajiny v EÚ je nevyhnutné, aby mohla ekonomicky zosilnieť a brániť sa voči Rusku. Prístupové rokovania musia byť rýchle a efektívne.

-Má byť prezident protiváhou vláde? Prečo?-
Prezident musí byť najmä nezávislý. Posilnil by som mierne jeho kompetencie voči NR SR. Prezident nemusí byť rovnováhou či protiváhou, ale rešpektovaným partnerom ostatných ústavných orgánov.



O prezidentský palác zabojuje v tohtoročných voľbách celkovo 11 kandidátov. Sú nimi Andrej Danko, Patrik Dubovský, Krisztián Forró, Štefan Harabin, Ivan Korčok, Marian Kotleba, Ján Kubiš, Igor Matovič, Milan Náhlik, Peter Pellegrini a Róbert Švec.