Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: GAJDOŠ: Nikto nepočíta s tým, že kúpime lietadlá migy

Na snímke minister obrany SR Peter Gajdoš Foto: TASR/Martin Baumann

Šéf rezortu obrany doplnil, že ohľadom nákupu stíhacích lietadiel rokujú s USA, aj s viacerými európskymi štátmi.

Bratislava 20. septembra (TASR) – Nikto nepočíta s tým, že nakúpime stíhacie lietadlá migy, hľadáme proeurópske a proatlantické riešenie tejto otázky. Ponuka z Ruska však prišla. Na dnešnom brífingu to uviedol minister obrany Peter Gajdoš (nom. SNS).



„Dostali sme ponuku, aby sme mohli porovnať možnosti, spôsobilosti, vrátane cien, aj z Ruska,“ povedal Gajdoš.

Šéf rezortu obrany doplnil, že ohľadom nákupu stíhacích lietadiel rokujú s USA, aj s viacerými európskymi štátmi. „Aj so Švédmi ohľadom gripenov, odmietam tvrdenie, že sme toto riešenie zavrhli,“ zdôraznil Gajdoš.




Predĺženie životnosti lietadiel MiG-29 je podľa neho len plánom B, pričom prioritným je nákup nových stíhačiek. „Jediným limitom sú financie,“ povedal.

Gajdoš pripomenul, že pri vzdušných silách už modernizácia prebieha, nakoľko sa očakáva dodanie dopravných lietadiel Spartan a na Slovensku sú už aj prvé dva vrtuľníky Black Hawk. Pozemných síl sa však zatiaľ modernizácia nedotkla, pričom aj v tomto prípade je potrebné prezbrojiť zastaranú techniku za modernú.




„Všetko je o peniazoch, my potrebujeme modernizovať aj pozemné sily, ktoré sú základom ozbrojených síl,“ vysvetlil Gajdoš.

Podľa šéfa rezortu obrany sa „žiadna koaličná kríza nečrtá".

Minister obrany Peter Gajdoš požiadal predsedu vlády SR o odklad rozhodnutia ohľadom nákupu nových stíhacích nadzvukových lietadiel na prvý polrok budúceho roka. Toto rozhodnutie kritizoval napríklad štátny tajomník Ministerstva obrany SR Róbert Ondrejcsák (nominant Mosta-Híd), podľa ktorého odklad znamená predĺženie zmluvy s Ruskom ohľadom Migov-29, s čím sa ako odborník nevie stotožniť.