Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

P. Hrušovský: R. Kaliňák predložil volebné zákony ako kedysi V. Mečiar

Robert Kaliňák Foto: TASR/Pavel Neubauer

Hrušovskému je ľúto, že Kaliňák predkladá návrhy podobne ako Mečiar. Vidí za tým opojenie mocou a vedomie, že vďaka prevažnej väčšine v parlamente môže Smer-SD všetko.

Bratislava 3. septembra (TASR) - Zákony o voľbách predložil minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) podobne ako kedysi Vladimír Mečiar (ĽS-HZDS). Tvrdí to predseda poslaneckého klub KDH Pavol Hrušovský. Kresťanským demokratom to prekáža. Sú presvedčení, že takéto zákony si vyžadujú širokú diskusiu a dohodu. Práve pri zákonoch, ktorými minister Kaliňák mieni zjednotiť pravidlá pre voľby a kampaň, očakáva Hrušovský hádky nielen medzi opozíciou a Smerom-SD, ale aj vo vládnej strane.

Hrušovskému je ľúto, že Kaliňák predkladá návrhy podobne ako Mečiar. Vidí za tým opojenie mocou a vedomie, že vďaka prevažnej väčšine v parlamente môže Smer-SD všetko. "Žiaľ, sme svedkami, že vládna strana vedomá si svojej väčšiny, obchádza ostatné parlamentné strany," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente Hrušovský. Pohodlná väčšina zabezpečuje Smeru-SD podľa neho prijať zmeny, ktoré vyhovujú len vládnej strane. "Mrzí ma to, lebo takéto zákony, ktoré presahujú volebné obdobia, by mali byť predmetom vážnych politických diskusií," doplnil Hrušovský.

Poznamenal, že volebné zákony vyvolávajú isté nedorozumenia, preto pri nich očakáva hádky na rôznych frontoch. Podobne je na tom podľa neho aj novela rokovacieho poriadku. Dodal, že napríklad k volebným zákonom má svoje výhrady aj KDH. Strana nesúhlasí s tým, aby do volebných komisií mohli navrhovať členov len strany, ktoré v posledných voľbách prešli trojpercentnú hranicu. Tiež je pre KDH problém volebné moratórium, ktoré dnes platí len pri niektorých voľbách, po novom má byť pri všetkých. "Je to zbytočné," povedal Hrušovský. KDH nesúhlasí ani s tým, aby sa prieskumy verejnej mienky nemohli zverejňovať tri týždne pred voľbami. Pri rokovaní o volebných zákonoch bude tiež presadzovať zavedenie štyroch volebných obvodov. Dnes má Slovensko len jeden, čo zaviedol Mečiar.

Hrušovský upozornil aj na zákon z dielne KDH, ktorý má chrániť oznamovateľov korupcie. Považuje ho za dobrý a hoci v Smere-SD podľa neho hľadajú dôvody prečo ho neschváliť, verí, že prejde. Za dôležitý považuje aj zákon o lobingu. KDH ním chce zadefinovať pravidlá pre lobing a tiež postihy za porušenie tohto zákona.