Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

P. Kresák: Spravodlivosť nie je nedosiahnuteľná

Na archívnej snímke poslanec Peter Kresák. Foto: TASR - Michal Svítok

Podľa Kresáka netreba vidieť len to zlé, ale vnímať aj to, čo sa za ten čas pre zlepšenie urobilo.

Bratislava 20. novembra (TASR) – Spravodlivosť nie je na Slovensku nedosiahnuteľná. Myslí si to poslanec Národnej rady SR za Most-Híd Peter Kresák. Ak by sme si mysleli, že je nedosiahnuteľná, potom by sme podľa neho "mohli zabaliť štát a zhasnúť." Povedal to v dnešnej diskusnej relácii RTVS O päť minút 12.

Pripúšťa, že v oblasti spravodlivosti sú medzery, ktoré treba odstraňovať a zapĺňať. Nesúhlasí s tvrdeniami, že za 27 rokov sa v tejto oblasti nič nezmenilo. Pripomína prijatie nových zákonov o sudcoch a súdoch, zmenu postavenia súdov či novelizovanie procesných poriadkov a kódexov.

Podľa Kresáka netreba vidieť len to zlé, ale vnímať aj to, čo sa za ten čas pre zlepšenie urobilo. "Sú (ľudia) nespokojní, ale sú aj spokojní. Je to veľmi relatívne. Ale tých osem volieb, ktoré boli slobodné a v ktorých prejavili občania svoju vôľu, tie dali odpoveď na to, aká táto spoločnosť je a ako funguje," myslí si Kresák.

Na zlú vymožiteľnosť práva upozornila podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová zo SaS. Podľa nej je práve tá za nespokojnosťou ľudí. "Trú biedu za tých, ktorí tu rozkrádajú a tunelujú verejné financie a ešte z toho vychádzajú ako oligarchovia a nepotrestaní," uviedla Ďuriš Nicholsonová. Preto sa podľa nej netreba čudovať, ak občania volajú po nesystémových stranách a extrémnych riešeniach.

Poslanec NR SR Ján Budaj (OĽANO-NOVA) sa v súvislosti so spravodlivosťou pýta, ako v ňu môžu veriť občania, keď nie je možné urobiť spravodlivosti zadosť ani voči zosnulému prezidentovi Michalovi Kováčovi či matke zabitého Róberta Remiáša. "Máme jednoduchý lakmusový papierik, či sa tu chránia zločinci a zlodeji," povedal Budaj, ktorý opätovne navrhuje zrušenie tzv. Mečiarových amnestií a bol by rád, keby jeho návrh koalícia podporila.

Štátny tajomník ministerstva práce Branislav Ondruš (Smer-SD) poznamenal, že November '89 priniesol so slobodou nielen pozitíva, ale aj negatíva a s tými sa treba vyrovnať. Treba podľa neho vyriešiť a eliminovať negatívne stránky a dosahy ponovembrového vývoja na Slovensku, akými sú privatizácia, nezamestnanosť a veľké sociálne rozdiely. V opačnom prípade by sa totiž krajina mohla dostať do situácie, že nespokojnosť občanov s týmito stránkami života by mohla ohroziť demokraciu.

"Nikto nehovoril o tom, že sa bude privatizovať. Nikto nehovoril o tom, že tu bude nezamestnanosť. Nikto nehovoril o tom, že tu budú veľké sociálne rozdiely. Toto sú rozhodne stránky ponovembrového vývoja, s ktorými nemôžeme byť spokojní," povedal Ondruš. Problém vidí najmä vo veľkom rozvrstvení spoločnosti, pričom riešením by malo byť venovanie osobitnej pozornosti konkrétnym okresom, hľadanie finančných zdrojov a spôsobom na ich pozdvihnutie. "Myslíme si, že štát by sa mal prejavovať aj ako nástroj solidarity a využívať finančné prostriedky tak, aby všetky skupiny, predovšetkým tie, ktoré si nedokážu pomôcť sami, cítili prítomnosť štátu," tvrdí Ondruš.

Ďuriš Nicholsonová (SaS) si však naopak myslí, že takto sa len plátajú diery v rámci populistických opatrení a prerozdeľujú peniaze, ktoré vyprodukoval niekto iný. Je preto presvedčená, že istí ľudia by mali byť "vyštrnganí" z tejto krajiny a mala by platiť elementárna spravodlivosť. Teda to, že ľudia nadobúdajú to, čo majú, postupne a legálnym spôsobom. To ale podľa nej na Slovensku neplatí a to je aj dôvod, prečo sú ľudia nespokojní.