Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Novým generálnym riaditeľom RTVS je Václav Mika

Václav Mika Foto: TASR

Poslanci Národnej rady SR mu v tajnej voľbe odovzdali 74 hlasov. Na zvolenie bolo potrebné získať nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov, hlasovalo ich 95.

Bratislava 1. augusta (TASR) - Novým generálnym riaditeľom Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) sa stal Václav Mika. Bývalý riaditeľ TV Markíza zvíťazil v konkurencii ďalších desiatich uchádzačov, keď mu v tajnej voľbe svoj hlas odovzdalo 74 poslancov. Na zvolenie potreboval získať nadpolovičnú väčšinu hlasov. Za Mikovho najväčšieho konkurenta, šéfa Tlačovej agentúry SR Jaroslava Rezníka, hlasovali dvaja poslanci. Okrem vládnych sociálnych demokratov sa na voľbe zúčastnili aj poslanci OĽaNO. Hlasovalo spolu 95 poslancov.

Generálny riaditeľ TASR blahoželá Mikovi k zvoleniu a praje mu veľa "múdrych a šťastných rozhodnutí" vo funkcii šéfa RTVS. Rezník bude naďalej riadiť TASR. "Budem sa venovať rozvoju verejnoprávnej TASR," povedal.

Mika by mal vo verejnoprávnom médiu presadzovať svoj projekt riadenia a rozvoja Bez bariér. V ňom napríklad pripúšťa možnosť opätovného spustenia Trojky, ktorá by vysielala šport. Jednotka by sa mala zamerať na štandardný európsky formát verejnoprávnych médií, cieľovým publikom Dvojky bude náročný divák. Televízia by sa mala navyše vrátiť k investigatívnej publicistike a viac spolupracovať s verejnoprávnou Českou televíziou (ČT). Zlepšiť program STV má aj lepšie spravodajstvo a menší počet repríz. Od týchto zmien si Mika sľubuje zabezpečenie stabilnejšej programovej štruktúry, ale aj väčšiu sledovanosť STV.

Slovenský rozhlas funguje podľa jeho slov už teraz pomerne stabilne. Pozrieť by sa však chcel napríklad na Rádio FM v snahe zvýšiť jeho počúvanosť.

Jedenásť kandidátov


O post šéfa RTVS malo záujem 11 kandidátov, vrátane Václava Miku a Jaroslava Rezníka, ktorých opozícia označuje za najväčších kandidátov. Mika je bývalý šéf televízie Markíza, Rezník vedie verejnoprávnu Tlačovú agentúru SR. Poslanci by mali o novom šéfovi rádiotelevízie rozhodovať tajne.

Okrem Miku a Rezníka kandidovali Jozef Zima, Štefan Dlugolinský, Iľja Ruppeldt, Ľubomír Belák, Marcel Děkanovský, Marián Herdel, Pavel Jacz, Margita Repková a Marián Ostatník.
Nový šéf RTVS nahradí historicky prvú riaditeľku zlúčeného verejnoprávneho rozhlasu a televízie Miloslavu Zemkovú. Tá bola odvolaná koncom júna pre údajné porušenie zákonnej povinnosti písomne informovať Radu RTVS o zámere vstúpiť do zmluvného záväzku, predmetom ktorého je plnenie presahujúce sumu 100.000 eur.

Václav Mika pôsobil v oblasti verejnoprávnych médií aj v minulosti. V rokoch 1986 až 1994 zastával rôzne riadiace funkcie v Slovenskej televízii (STV) a v rokoch 1998 až 1999 bol podpredsedom Rady STV. Takisto riadil Rádio Expres od jeho spustenia v roku 2000 až do roku 2006, kedy sa stal generálnym riaditeľom TV Markíza. Na tomto poste zotrval až do septembra 2010.

Tu bude player






Kto je Václav Mika



Václav Mika sa narodil 17. júna 1963 v Trenčíne. V roku 1985 ukončil štúdium na Fakulte ekonomiky riadenia výrobných odvetví Vysokej školy ekonomickej (VŠE) v Bratislave.

V roku 1991 absolvoval štúdium v rakúskom Grazi na Inštitúte pre riadiace sily a o tri roky neskôr sa zúčastnil na študijnom a profesijnom pobyte na britskej Open University, kde v roku 1994 získal certifikát (The Proffesional Certificate in Management).

V rokoch 1986 až 1994 zastával rôzne riadiace funkcie v Slovenskej televízii (STV). Externe pôsobil aj na Fakulte produkcie Vysokej školy múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Neskôr bol členom správnej rady spoločnosti IP, externým poradcom ministra kultúry pre oblasť informačnej politiky a masmédií.

V rokoch 1994 až 1998 bol riaditeľom Prvej slovenskej mediálnej agentúry (PSMA). V rokoch 1998 až 1999 bol podpredsedom Rady STV.

V roku 2004 Václava Miku zvolili za prezidenta Asociácie nezávislých rozhlasových a televíznych staníc (ANRTS), ktorá zastupuje záujmy všetkých prevádzkovateľov rozhlasového a televízneho vysielania. Na jej čele bol do začiatku roka 2011. V súčasnosti je čestným členom rady asociácie.

Rádio Expres riadil v rokoch 1999-2006, viedol ho od jeho spustenia v roku 2000 až do 1. februára 2006. Rádio sa v tom čase stalo najpočúvanejším na Slovensku. Bol predsedom predstavenstva spoločnosti D.Expres.

Generálnym riaditeľom televízie Markíza sa stal Václav Mika 17. januára 2006. Tento post zastával od 1. februára 2006, kedy vystriedal vo funkcii Vladimíra Repčíka. Zároveň sa stal konateľom licenčnej spoločnosti Markíza – Slovakia. TV Markíza si za jeho takmer päťročného pôsobenia udržala pozíciu najsledovanejšej súkromnej televízie u nás a spustila svoj druhý kanál TV Doma. Václav Mika odišiel z televízie na vlastnú žiadosť 28. septembra 2010 bez konkretizovania dôvodov.

Po odchode z Markízy podnikal v rôznych oblastiach, medzi iným aj v médiách a je tiež honorárnym konzulom Mexika na Slovensku.