Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

P. Paška v utorok rozhodne, kedy sa bude odvolávať šéfka RTVS

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Počkať si chce na závery utorkového (19.6.) zasadania parlamentného výboru pre kultúru a médiá.

Bratislava 18. júna (TASR) - Predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD) ešte nerozhodol o tom, či poslanci budú na najbližšej schôdzi hlasovať aj o návrhu na odvolanie generálnej riaditeľky Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Miloslavy Zemkovej. Počkať si chce na závery utorkového (19.6.) zasadania parlamentného výboru pre kultúru a médiá. "O zaradení tohto bodu na program najbližšej schôdze parlamentu rozhodne predseda NR SR v utorok," potvrdil pre TASR Paškov hovorca Pavel Chovanec.

Členovia mediálneho výboru by mali doplniť svoje predchádzajúce uznesenie odôvodnením návrhu. Informácie o príčinách na odvolanie sa totiž dostali na verejnosť iba prostredníctvom médií. V oficiálnom návrhu sa hovorilo iba o legislatívnom ustanovení, ktoré malo byť porušené. "Odôvodnenie vzniklo až v rozprave, čiže musí byť schválené až na ďalšom výbore," vysvetlil dnes predseda výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD).

Na poslednom rokovaní návrh na odvolanie Zemkovej prešiel až v poslednom bode programu, keď sa poslanci zaoberali korešpondenciou. Generálna riaditeľka RTVS už v tom čase rokovanie výboru opustila, návrh bol teda prijatý bez toho, aby sa k nemu mohla vyjadriť. Jarjabek dnes podčiarkol, že na utorkové rokovanie, kde bude návrh na odvolanie samostatným bodom, pozvali členovia výboru šéfku verejnoprávneho média, ako aj predsedu Rady RTVS Miroslava Kollára.

Zemková sa podľa hovorcu média Richarda Šümeghyho na rokovaní výboru zúčastní. Ako bude argumentovať, však nespresnil. V predchádzajúcich dňoch sa šéfka RTVS obrátila na súd so žiadosťou na vydanie predbežného opatrenia voči návrhu poslancov.

Predseda Rady RTVS dnes nevedel s istotou povedať, či sa na rokovaní výboru zúčastní, keďže sa momentálne nachádza v zahraničí. "Neviem, či som v tomto prípade správna osoba, ktorá by mala mať priestor. Mňa výbor z ničoho neobvinil, ani ja som nikoho z ničoho neobvinil. Mám pocit, že ak je niekto, kto by tam mal mať priestor, tak je to pani riaditeľka," poznamenal.

Šéfka RTVS Miloslava Zemková
Foto: TASR/Martin Baumann
Apeloval však, aby sa parlament najprv sústredil na vyjasnenie si otázky, či sa Zemková skutočne dopustila porušenia zákona. Výbor namieta, že Zemková zverejnila výzvu na verejnú obchodnú súťaž na prenájom priestorov pre mediálny komplex, no neinformovala o tom vopred písomne Radu RTVS, ako jej to prikazuje zákon. "Už vopred som kritizoval to, že nám pani riaditeľka neoznámila, že tú súťaž vyhlasuje, lebo si nemyslím, že to je korektná komunikácia medzi riaditeľkou a Radou RTVS. Ale aj vtedy som jej povedal, že si nemyslím, že ide o porušenie zákona," povedal Kollár.