Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Pacientom trpiacim hemofíliou pomôžu vďaka verejnej zbierke

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Historicky najznámejším prenášačom tejto choroby je britská kráľovná Viktória. Hemofilici sú teda považovaní za jej potomkov.

Bratislava 21. marca (TASR) - Pacientom trpiacim hemofíliou pomôže prostredníctvom verejnej zbierky Nadácia Tesco. V obchodnom reťazci budú počas nasledujúcich dní o tomto ochorení informovať aktivisti. Záštitu nad zbierkou prevzali slovenskí hokejisti Michal Handzuš, Július a Libor Hudáčkovci.

"Výťažok zbierky bude použitý na rehabilitačné pobyty pre hemofilikov - deti i dospelých spojené s ich vzdelávaním, ktoré sú dôležitou súčasťou zmierňovania fyzických následkov tohto ochorenia," priblížil predseda Slovenského hemofilického združenia (SHZ) Jaroslav Janovec. Zbierka sa začína vo štvrtok a potrvá do soboty (23. 3.), vo štvrtok a piatok od 15. do 20. h a v sobotu od 10. h do 18. h.

Historicky najznámejším prenášačom tejto choroby je britská kráľovná Viktória. Hemofilici sú teda považovaní za jej potomkov. Hemofília je vrodený nedostatok dôležitej bielkoviny tzv. zrážacieho faktora VIII alebo IX v krvi. Keďže chýba, krvácanie sa nezastaví a pri úraze sa musí zrážací faktor podať priamo do žily formou injekcie.

Hemofilici sú teda najviac limitovaní v činnostiach, pri ktorých hrozí vysoké riziko úrazu. "Nemôžu vykonávať napríklad prácu vo výškach, kontaktné športy a podobne," priblížil Janovec. Injekcie so zrážacím faktorom majú podľa neho pacienti vždy u seba a väčšina z nich je schopná pichnúť si ich do žily sama. Prípadne to vykoná zaškolený rodinný príslušník.

Záujemcovia môžu hemofilikov podporiť aj prostredníctvom verejnej finančnej zbierky, a to platbou priamo na účet či formou darcovskej sms správy v sume dve eurá s textom DMS HEMO na číslo 877.