Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Pamiatkou na A. Dubčeka je i pietna tabuľa

Pamätná tabuľa významnému slovenskému politikovi Alexandrovi Dubčekovi v katastri mesta Humpolec, ktorá bola slávnostne odhalená 30. augusta 1998. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Pamätník, umiestnený pri výjazde z parkoviska čerpacej stanice, necelých 100 kilometrov od Prahy, je miestom zastávok ľudí cestujúcich do Prahy, no i obyvateľov a návštevníkov mesta Humpolec.

Bratislava 10. novembra (TASR)– Pamiatku Alexandra Dubčeka pripomína už takmer dve desaťročia pietne miesto neďaleko osudového úseku diaľnice D1 pri Humpolci, kde 1. septembra 1992 havarovalo auto vezúce Dubčeka na zasadnutie Federálneho zhromaždenia ČSFR. Pamätník, umiestnený pri výjazde z parkoviska čerpacej stanice, necelých 100 kilometrov od Prahy, je miestom zastávok ľudí cestujúcich do Prahy, no i obyvateľov a návštevníkov mesta Humpolec.

Samospráva tohto mesta na Vysočine bola spoluiniciátorom vzniku pamätníka. Priamy aktér dohovoru o vzniku pietneho miesta, vtedajší i súčasný tajomník mestského úradu v Humpolci Jiří Fiala, bol pri prijatí niekdajšieho generálneho riaditeľa Národného literárneho centra (NLC) v Bratislave, dnes už zosnulého Drahoslava Machalu a námestníka NLC Viliama Apfela, ktorý zástupcom mesta na konci roku 1997 prezentovali nápad pripomenúť významného politika pre Slovákov i Čechov pamätníkom v blízkosti miesta havárie.

"Za vedenie mesta sme sa na tomto stretnutí zúčastnili traja, okrem mňa tam bol i vtedajší starosta Jan Koten a vicestarosta Roman Brzoň," zaspomínal Fiala. "Pretože sme rovnako cítili, že by bolo veľmi vhodné si nešťastnú udalosť natrvalo pripomenúť, dohodli sme sa, že na realizácii pamiatky odkazu Alexandra Dubčeka budeme aktívne pracovať," dodal.

Kým slovenská strana zabezpečila vytvorenie samotnej pamätnej tabule, samospráva sa postarala o stavebnú prípravu. "Všetko klaplo tak, ako malo, a tak už o necelý rok, 30. augusta 1998, sa mohlo uskutočniť slávnostné odhalenie pamätníka," pripomenul zástupca samosprávy mesta na Vysočine.

Mesto sa o pamätník dodnes stará. "Prostredníctvom svojho podniku technických služieb zabezpečujeme pravidelnú údržbu pietneho miesta, rovnako tak z nášho rozpočtu platíme nájomné za pozemok pod pamätníkom, ktorý je majetkom Riaditeľstva ciest a diaľnic ČR," uviedol Fiala. Samospráva takisto pravidelne organizuje pri pamätníku spomienkové stretnutie. Tohtoročné, 25. výročie úmrtia Alexandra Dubčeka si pri pamätníku v stredu (8.11.) pripomenul aj slovenský veľvyslanec v Prahe Peter Weiss, starosta mesta Humpolec Jiří Kučera i predstavitelia kraja Vysočina.

Autorom pamätníka je umelecký sochár Teodor Baník.