Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Parízek: Najväčšou výzvou v rámci predsedníctva FBS je nájsť konsenzus

Na archívnej snímke štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Lukáš Parízek. Foto: TASR - Jakub Kotian

Slovensko si podľa štátneho tajomníka definovalo sedem priorít a podľa toho bude alokovať jednotlivé zasadnutia Fóra pre bezpečnostnú spoluprácu.

Viedeň 17. januára (TASR) - Inklúzia, transparentnosť a spolupráca sú tri hlavné predpoklady na realizáciu dialógu a preto si ich Slovensko zvolilo za hlavné charakteristiky svojho predsedníctva vo Fóre pre bezpečnostnú spoluprácu (FBS) Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) so sídlom vo Viedni. Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Lukáš Parízek to povedal v stredu na brífingu po otvorení slovenského predsedníctva FBS.

"Toto je organizácia, ktorá sa zaoberá bezpečnosťou a bezpečnostnými výzvami," povedal Parízek o Fóre s tým, že pri vzniku konfliktu alebo nedorozumenia medzi členskými štátmi je najdôležitejšie komunikovať a rozprávať sa. "Preto sme tu dnes mali toto zasadnutie, aby sme sa so všetkými členskými štátmi uistili v tom, že chceme pokračovať v spolupráci a dialógu a snažiť sa čo najviac obrúsiť tie hrany na tých miestach, kde možno vzniká nejaký potenciálny konflikt alebo nedorozumenie."

Za najväčšiu výzvu pri predsedaní takémuto fóru považuje Parízek práve nájsť konsenzus a dialóg. "To, aby sme mali všetkých partnerov za stolom a aby sme sa počúvali," vysvetlil. Po predložení priorít slovenského predsedníctva bola podľa vyjadrenia štátneho tajomníka "spätná väzba od členských štátov veľmi pozitívna". "Uvítali priority, ktoré sme identifikovali".

Slovensko si podľa štátneho tajomníka definovalo sedem priorít a podľa toho bude alokovať jednotlivé zasadnutia FBS. Spomenul pritom transparentnosť vo vojenskej oblasti, reformu bezpečnostného sektora, ale aj príklad úspešnej vojenskej spolupráce v rámci krajín Vyšehradskej štvorky (V4).

Parízek vysvetlil, že FBS sa venuje najmä vojenským aspektom bezpečnosti, ako sú napríklad "výmena informácií medzi členskými štátmi o vojenských spôsobilostiach či možnosť inšpekcie v rámci Viedenského dokumentu". Napríklad pokiaľ "chce jedna krajina vedieť, aké ide druhá krajina pripravovať vojenské cvičenie alebo presun svojich ozbrojených zložiek", existuje v rámci tohto dokumentu dohoda o sprístupnení takých informácii alebo prípadnej inšpekcii.

Zvyšné tri krajiny V4 (Česko, Maďarsko a Poľsko) sú partnermi Slovenska aj v rámci FBS, a preto Slovensko stanovilo ako tému jedného zasadnutia práve vojenskú spoluprácu krajín tohto zoskupenia. "Využijeme príležitosť na zdieľanie skúseností v rámci V4," dodal Parízek. Ako príklad uviedol projekt s Prahou, kde sa obe "strany zaviazali pomáhať si v rámci ochrany vzdušného priestoru".

Šéf sekretariátu FBS Robin Mossinkoff pripomenul, že Fórum je jedným z dvoch rozhodovacích orgánov OBSE, zaoberá sa politicko-vojenskou dimenziou organizácie a slúži ako platforma na dialóg. "Hlavnou témou slovenského predsedníctva je predovšetkým reforma bezpečnostného sektora," doplnil s tým, že Slovensko túto agendu sleduje už dlho.

Štátny tajomník Parízek na margo tejto témy povedal, že reforma bezpečnostného sektora "je koncept, kde je komplexný prístup k realizácii jednotlivých krokov v rámci štátu tak, aby ste posilnili jeho bezpečnosť". Dodal, že reforma bezpečnostného sektora ponúka "komplexný prístup zdieľania skúseností, ktoré máme my ako krajina, ako aj naši partneri" s inými krajinami bez rozvinutých zložiek, ako sú justícia, polícia či ozbrojené zložky, alebo tam prebiehajú na nejakom území konflikty.

Predsedníctvo FBS funguje na princípe rotácie medzi 57 účastníckymi štátmi OBSE. Každý z nich mu predsedá na obdobie štyroch mesiacov. Takzvanú predsednícku trojku Fóra tvoria v záujme zachovania kontinuity jeho práce bývalý, súčasný a budúci predsednícky štát. Slovensko, ktoré mu predsedá prvýkrát, prevzalo predsedníctvo od Srbska a v apríli ho odovzdá Slovinsku.

Osobitná spravodajkyňa TASR Lucia Čarnecká