Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Parlament otvára brány pre verejnosť, pripravený je aj program

Na snímke Deň otvorených dverí v Národnej rade Slovenskej republiky v piatok 1. septembra 2023. Foto: TASR- Martin Baumann

Pre verejnosť bude prístupná aj Zimná jazdiareň Bratislavského hradu, pripravené bude občerstvenie pre návštevníkov.

Bratislava 1. septembra (TASR) - Národná rada (NR) SR v piatok otvorila svoje brány pre verejnosť. Pripravený je program v areáli parlamentu a Bratislavského hradu. Deň otvorených dverí potrvá do 17.00 h.

Predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) v úvodnom príhovore pripomenul výročie Ústavy SR. Zároveň privítal verejnosť v priestoroch hradu a parlamentu. Súčasťou otvorenia podujatia je tiež slávnostný ceremoniál vztýčenia štátnej vlajky o 11.00 h pred budovou parlamentu.

Verejnosti bude sprístupnená rokovacia sála a priestory parlamentu. Pripravená je zároveň prehliadka expozície Slovenského národného múzea v areáli Bratislavského hradu či obhliadka keltsko-rímskej cesty. Návštevníci si môžu pozrieť výstavu "My Národ Slovenský...", 30 rokov štátnosti (1993 - 2023). Náladu spestrí aj vojenská hudba.

Pohotovostný policajný útvar a Finančná správa SR predvedú návštevníkom dynamickú ukážku na Leopoldovom nádvorí. Pripravené sú tiež ukážky práce s policajnými psami.

Celý deň je na terase pred parlamentom sprístupnená prezentácia a prehliadka techniky úradu pre ochranu ústavných činiteľov, v areáli hradu bude prehliadka techniky, statické a dynamické ukážky bezpečnostných a záchranárskych zložiek či edukačné stánky.

V južnom krídle Hradného paláca otvoria návštevníkom reprezentačné priestory. V záhradnom pavilóne sú nachystané prezentácie, informačné panely a materiály zamerané na Ústavu SR a prácu Kancelárie NR SR. O 13.30 h je naplánovaná aj diskusia s hosťami o blížiacich sa parlamentných voľbách.

Pre verejnosť bude prístupná aj Zimná jazdiareň Bratislavského hradu, pripravené bude občerstvenie pre návštevníkov. Pre najmenších bude otvorený aj Detský kútik na Dolnej východnej terase.

Návštevníkov dňa otvorených dverí zaujala rokovacia sála i policajná ukážka


Návštevníkov piatkového dňa otvorených dverí v parlamente zaujala predovšetkým rokovacia sála a policajná ukážka záchrany rukojemníka. Tešili sa aj na prehliadku Bratislavského hradu.

Dušana (52) a jeho syna Patrika (10) najviac potešili rokovacie priestory, kancelária predsedu parlamentu a hrad. Dvadsaťdeväťročného Martina zaujíma prehliadka hradu a stretnutie s ľuďmi, ktorých vidí len v televízii. Možnosť prísť do parlamentu na Deň Ústavy SR ocenil aj 40-ročný Peter.

Osemročnému Jakubovi sa najviac páčil vrtuľník a záchranná akcia policajtov. Trojročná Ninka bola nadšená, že si mohla sadnúť do rôznych policajných a hasičských áut.

Stánok mali pripravený aj vojaci. Verejnosť si v ňom mohla pozrieť rôzne zbrane, ako napríklad brokovnicu, útočné pušky a guľomet. Polícia okrem rôznych vozidiel, ukážky psov a iných ukážok učila deti o zásadách bezpečnosti a pravidlách premávky.

Národné športové centrum ponúklo návštevníkom základný obraz o diagnostike. Testovali skok do výšky, silu stisku a rýchlosť na veslovacom trenažéri.