Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Parlamentný maratón diskusie o sociálnom poistení pokračuje tretí deň

Foto: TASR - Štefan Puškáš

Navrhovaná zmena zákona o sociálnom poistení má priniesť niekoľko dôležitých úprav v prvom aj druhom dôchodkovom pilieri.

Bratislava 2. augusta (TASR) - V poradí už tretí deň pokračuje v parlamente diskusia o novele zákona o sociálnom poistení. "Musíme byť zodpovední za dôchodky svojich rodičov, starých rodičov, ale aj budúcich generácií," obhajovala plánované zmeny poslankyňa vládnej strany Smer-SD Jana Vaľová na začiatku siedmeho dňa štvrtej schôdze v pléne. V aktuálnej rozprave novely v prvom čítaní chce vystúpiť ešte 12 poslancov prihlásených písomne, následne dostanú zákonodarcovia možnosť prihlásenia ústne.

Navrhovaná zmena zákona o sociálnom poistení má priniesť niekoľko dôležitých úprav v prvom aj druhom dôchodkovom pilieri. V kapitalizačnom pilieri sa má po novom upraviť povinný vstup na dobrovoľný, a to až do veku 35 rokov sporiteľa. Inak bude vyzerať aj príspevok. Súčasný 9-% odvod nahradí 4-% s tým, že sporitelia si môžu k tomuto prispieť nimi zvolenou sumou. Jej výška nie je obmedzená, daňovú výhodnosť však budú mať len 2 % navyše.

V prípade fondov má zostať minimálne jeden garantovaný a jeden negarantovaný. Zavedenie ďalších fondov nechá štát na jednotlivých dôchodkových správcovských spoločnostiach (DSS). Sledované obdobie pri garanciách, základné porovnávacie obdobie, bude 10 rokov. Pri vybraných fondoch si DSS môžu zvoliť aj 15-ročné obdobie.

Štát mení aj niektoré odplaty pre DSS. Odplata za vedenie dôchodkového účtu klesne z 1 % na 0,75 %. Odplata za správu fondu zostáva 0,3 % ročne pri garantovaných fondoch a zvyšuje sa pri negarantovaných na 0,6 %. Porastie aj odplata za zhodnotenie majetku vo fondoch, a to z dnešných 5,6 % na 10 %. Práve táto zmena by mala podľa ministerstva pôsobiť motivačne.