Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Pavilón Ústrednej vojenskej nemocnice má prejsť obnovou

Na archívnej snímke minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Kabinet zároveň poveril ministra obrany Roberta Kaliňáka (Smer-SD), aby do 30. apríla zabezpečil proces verejného obstarávania na zhotoviteľa rekonštrukcie.

Bratislava 21. februára (TASR) - Ministerstvo obrany (MO) SR sa chystá obnoviť ďalšiu časť chirurgického pavilónu Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN) SNP Ružomberok poškodeného požiarom. Predpokladané náklady sú vyše 14,3 milióna eur. Vláda na stredajšom rokovaní odsúhlasila obstarávanie a financovania rekonštrukcie.

Kabinet zároveň poveril ministra obrany Roberta Kaliňáka (Smer-SD), aby do 30. apríla zabezpečil proces verejného obstarávania na zhotoviteľa rekonštrukcie.

"Cieľom investičnej akcie je modernizácia, prestavba a dostavba západného a časti severného krídla chirurgického pavilónu, ako aj rekonštrukcia pristávacej plochy heliportu s vybavením aj na nočnú a zimnú prevádzku," priblížilo ministerstvo ako predkladateľ návrhu. Projekt nadväzuje na prebiehajúcu rekonštrukciu východného krídla chirurgického pavilónu.

Rezort vysvetľuje, že požiarnobezpečnostný audit celej budovy vypracovaný po požiari v roku 2021 odhalil nedostatky protipožiarnej ochrany závažného charakteru. "Súčasný stav stavby ako celku neumožňuje bezpečnú evakuáciu osôb a vecí z horiaceho alebo požiarom ohrozeného objektu, alebo jeho časti na voľné priestranstvo, alebo do iných požiarom neohrozených priestorov stavby," načrtol v materiáli. Zistené boli aj ďalšie nedostatky.

Rekonštrukcia má byť financovaná zo štátneho rozpočtu. Rezort obrany sa tiež plánuje uchádzať o možnosť refundácie investičných výdavkov z mimorozpočtových zdrojov, ako sú plán obnovy či eurofondy.