Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Pellegrini: Dubček a November boli zásadnými pokusmi o pozitívnu zmenu

Na snímke poslanec Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini (Hlas-SD). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Hodnoty, na ktorých postavil politiku Dubček, sú nám veľmi blízke, pretože stredobodom pozornosti politiky je človek, starostlivosť o človeka, jeho sociálne istoty, jeho slobody, uviedol Pellegrini.

Bánovce nad Bebravou 17. novembra (TASR) - Alexander Dubček a november 1989 boli dvomi zásadnými pokusmi o pozitívnu zmenu v našej histórii. Vyhlásil to vo štvrtok v príhovore predseda mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini počas podujatia na počesť Alexandra Dubčeka v Bánovciach nad Bebravou. Od tragickej smrti vrcholného predstaviteľa Pražskej jari uplynulo začiatkom novembra 30 rokov.

"Udalosti z roku 1968, Alexander Dubček a 17. november 1989 majú spoločné to, že v oboch prípadoch sa ľudia postavili za myšlienku niečoho nového," uviedol pre TASR líder Hlasu-SD.

Dubček sa podľa neho postavil za politiku s ľudskou tvárou, kde si želal, aby ľudia mali svoje slobody, ale na druhej strane svoje sociálne istoty a mohli sa vždy oprieť o štát, ktorý ľuďom pomôže v ťažkej situácii. V novembri 1989, ako podotkol Pellegrini, sa opäť ľudia rozhodli podporiť niečo nové, pozitívne a zbaviť sa predchádzajúceho režimu.

"Hodnoty, na ktorých postavil politiku Dubček, sú nám veľmi blízke, pretože stredobodom pozornosti politiky je človek, starostlivosť o človeka, jeho sociálne istoty, jeho slobody. Na druhej strane, odkaz novembra 1989 sa podarilo naplniť len čiastočne. A aj dnes evidujeme krízu demokracie, krízu hodnôt, rozpoltenosť spoločnosti. Politiku, ktorá sa opäť robí proti niečomu, nie za niečo, a toto sú veci, ktoré sa prelínajú tak životom Alexandra Dubčeka, ako i Novembra '89," dodal.

Pellegrini vo svojom príhovore prirovnal súčasnú situáciu k obdobiu po Nežnej revolúcii, nevyhol sa tiež kritike súčasnej vlády, ktorá podľa neho od svojho nástupu "obstriháva demokratické práva slovenských občanov na minimum". Kritizoval tiež podľa opozície zmarené referendá, minister financií Igor Matovič podľa neho vládne s fašistami, premiér Eduard Heger (obaja OĽANO) a Matovič podľa jeho tvrdenia klamú od rána do večera.

Predstavitelia opozičnej strany si uctili pamiatku politika i pred jeho rodným domom v neďalekom Uhrovci.