Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Platforma Pamiatky 21 chce nájsť kroky pre obnovu kultúrneho dedičstva

Ilustračné foto. Foto: TASR – Ján Krošlák

Iniciatíva apeluje aj na oživenie tradičných stavebných remesiel spolu so zvýšením zamestnanosti v hospodársky zaostávajúcich regiónoch.

Bratislava 29. septembra (TASR) – Zlepšenie súčasného stavu pamiatkových objektov na Slovensku by priniesla zmena systému redistribúcie kompenzácií a vznik nového verejnoprávneho fondu pre pamiatky. O systémových návrhoch, v korelácii s filozofiou občianskej iniciatívy Zachráňme pamiatky, diskutovali účastníci pondelkovej (28. 9.) diskusie Vízia pre budúcnosť pamiatok – úvodného podujatia v rámci plánovanej série aktivít novovznikajúcej platformy Pamiatky 21.

„Cieľom platformy Pamiatky 21 je diskutovanie a hľadanie systémových krokov a dlhodobých riešení, ktoré budú mať pozitívny dosah na stav pamiatok na Slovensku, ako aj vzťah obyvateľov Slovenska k ich dedičstvu,“ pripomenula jedna z organizátorov podujatia Michaela Kubíková.

Systémové návrhy, pod ktorými sú v rámci iniciatívy Zachráňme pamiatky podpísané viaceré osobnosti a autority z oblasti obnovy a ochrany pamiatkového fondu, sa týkajú aj ekonomických nástrojov pre zvýšenie zainteresovanosti vlastníka pamiatky, taktiež i nastavenia systému preventívnej starostlivosti o pamiatky. Iniciatíva apeluje i na oživenie tradičných stavebných remesiel spolu so zvýšením zamestnanosti v hospodársky zaostávajúcich regiónoch a zmysluplné prepájanie prázdnych a chátrajúcich pamiatok so subjektmi, hľadajúcimi vhodné priestory pre ich vlastné aktivity.