Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Plénum odmietlo vládny návrh zákona o poľovníctve z dielne agrorezortu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Roman Hanc

Zákon mal taktiež zaviesť register užívateľov poľovných revírov, register poľovníckej stráže, register poľovníckych hospodárov a definuje informačný systém v poľovníctve.

Bratislava 15. októbra (TASR) - Parlament odmietol vládny návrh zákona o poľovníctve z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. Za prijatie právnej normy hlasovalo 61 poslancov, proti 50 a zdržalo sa 19 poslancov. Zaviesť mal nový systém vzniku užívacieho práva k poľovnému revíru. Zadefinovať sa mala aj povinnosť a zodpovednosť užívateľa poľovného revíru, riešiť mal aj predchádzanie škôd spôsobovaných zverou a na zveri, ako aj kompetencie orgánu štátnej správy na úseku poľovníctva. Kriticky sa voči novele vyjadrili viacerí opoziční poslanci.

"Návrh zákona podrobne upravuje postup orgánov štátnej správy pri uznávaní a zmenách hraníc poľovných revírov, proces a podmienky uznávania zverníc a bažantníc. Zavádza nový systém vzniku užívacieho práva k poľovnému revíru, ktorý má nahradiť súčasné evidovanie zmluvy o užívaní poľovného revíru okresným úradom," spresnil agrorezort.

Zákon mal taktiež zaviesť register užívateľov poľovných revírov, register poľovníckej stráže, register poľovníckych hospodárov a definuje informačný systém v poľovníctve.

Návrh zákona mal tiež vymedziť právne postavenie, organizáciu a pôsobnosť Slovenskej poľovníckej komory. Upravoval aj postup pri uplatňovaní náhrady škody spôsobenej poľovníctvom, zverou a na zveri.

Rezort pôdohospodárstva tiež uviedol, že zákon mal za cieľ zaviesť viaceré opatrenia smerujúce k zníženiu početných stavov raticovej zveri, ktorá v súčasnosti spôsobuje vysoké škody v poľnohospodárstve a v lesnom hospodárstve, či už v oblasti obmedzenia nadmerného prísunu krmív do poľovných revírov, ako aj v oblasti plánovania lovu zveri.

Podkladom pre prípravu návrhu zákona bola podľa MPRV SR vypracovaná Koncepcia rozvoja poľovníctva v SR – Národný program rozvoja poľovníctva a zachovania genofondu voľne žijúcej zveri, schválená vládou SR 29. novembra 2017.