Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Po mesiaci nasnežilo na viacerých miestach južného Slovenska

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Snehu bolo počas tejto zimy málo aj na juhu stredného a východného Slovenska. Aj tu do rána nasnežilo. Rimavská Sobota hlási štyri centimetre snehu.

Bratislava 14. januára (TASR) - Viaceré miesta južného Slovenska sú zasnežené. Pre niektoré lokality v Podunajskej nížine to znamená, že je tam po viac ako mesačnej prestávke opäť bielo.

"V Hurbanove do rána napadli štyri centimetre snehu," píše Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na Facebooku. V Žihárci napadli tri centimetre, na sneh mesiac čakali aj v Trnave. Na bratislavskej Kolibe je okolo jedného centimetra snehu.

Snehu bolo počas tejto zimy málo aj na juhu stredného a východného Slovenska. Aj tu do rána nasnežilo. Rimavská Sobota hlási štyri centimetre snehu.

Sneh by podľa cestárov zatiaľ nemal výrazne sťažovať dopravnú situáciu. Cesty I., II. a III. triedy a horské priechody sú zjazdné.


Sneh na horách je dobre spevnený, hrozí malé lavínové nebezpečenstvo



V horskom teréne prevláda už niekoľko dní na väčšine miest len malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka je všeobecne dobre spevnená a stabilizovaná. Horská záchranná služba však upozorňuje, že už pri prvom lavínovom stupni môžu byť turisti v ohrození.

Podľa Marka Biskupiča zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby sa na horách môžu sporadicky vyskytnúť malé snehové vankúše. Ich odtrhnutie je najviac pravdepodobné pri veľkom dodatočnom zaťažení na strmých svahoch.

V nedeľu bude na Slovensko prúdiť chladný vzduch z východu. "Ráno bolo na horách prevažne zamračené, vo vyšších polohách hmlisto s občasným slabým snežením, miestami vo Vysokých Tatrách jasno až polojasno," priblížil Biskupič. Teploty sa pohybovali od mínus 14 do mínus štyri stupne Celzia.