Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

Cesty sú zjazdné, pozor však na hmlu, nárazový vietor a snehové jazyky

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Kým povrch diaľnic a rýchlostných ciest je suchý až mokrý, vozovky na cestách I. až III. triedy sú prevažne mokré a vo vyšších polohách pokryté vrstvou čerstvého až kašovitého snehu do 3 cm.

Bratislava 20. marca (TASR) - Rýchlostné úseky, cesty nižších tried i horské priechody na Slovensku sú zjazdné. Komplikácie na niektorých úsekoch spôsobuje hmla a tiež snehové jazyky a záveje. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC)na stránke www.zjazdnost.sk.

Kým povrch diaľnic a rýchlostných ciest je suchý až mokrý, vozovky na cestách I. až III. triedy sú prevažne mokré a vo vyšších polohách pokryté vrstvou čerstvého až kašovitého snehu do 3 cm. Čerstvý, kašovitý i utlačený sneh do 3 cm je tiež na väčšine horských priechodov.

SSC upozorňuje, že v oblasti Kremnice je na cestách hmla s dohľadnosťou do 100 m, v okolí Žiaru nad Hronom je viditeľnosť v dôsledku hmly znížená na 50 m.

Opatrní musia byť aj vodiči v okolí Námestova, Štrby a Šunavy, kde sa vplyvom silného nárazového vetra vytvárajú snehové jazyky a záveje.

Predpoludním bude na horách fúkať silný nárazový vietor



V oblasti Vysokých a Nízkych Tatier predpovedajú dnes meteorológovia silný nárazový vietor. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahu 1. stupňa.

Výstraha platí pre okresy Banská Bystrica, Brezno, Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Tvrdošín a Poprad dnes do 10.00 h. V uvedených regiónoch môže vietor dosiahnuť v nárazoch rýchlosť 20 až 25 m/s.

Meteorológovia pripomínajú, že predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, môže však spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Horský priechod Veľké Pole je uzavretý pre vozidlá nad 10 metrov


Všetky cesty v okrese Žiar nad Hronom a Žarnovica sú zjazdné. Na horskom priechode Veľké Pole (v okrese Žarnovica) stále platí obmedzenie týkajúce sa vozidiel nad 10 metrov, pre ktoré je priechod uzavretý. TASR o tom informoval dispečer z Banskobystrickej regionálnej správy ciest a. s., závod Žiar nad Hronom, Peter Rozenberg.

Ako doplnil Rozenberg, na cestách II. a III. triedy sa miestami nachádza zľadovatená vrstva snehu do výšky troch centimetrov, cesty I. triedy sú prevažne mokré. "Horský priechod Kremnické bane v okrese Žiar nad Hronom je prejazdný bez obmedzení, povrch vozovky na tomto úseku je prevažne mokrý," uzavrel.