Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Slovensko

Lesy SR: Podiel elektronických aukcií dreva vzrástol

ilustračné foto Foto: TASR

V prípade neúspešnej aukcie podnik neúčtuje partnerskej spoločnosti žiadny poplatok.

Banská Bystrica 21. apríla (TASR) – Podiel elektronických aukcií dreva (EAD) v štátnom podniku Lesy SR výrazne vzrástol. Aukcie už úspešne ponúka aj pre iné lesné podniky. TASR o tom vo štvrtok informovala Marína Debnárová, vedúca odboru komunikácie Lesov SR v Banskej Bystrici.

Už v roku 2011 začal štátny podnik realizovať predaj drevnej hmoty na trhu prostredníctvom elektronických aukcií dreva. Tento spôsob predaja je na strane odberateľov otvorený všetkým fyzickým osobám s oprávnením na podnikanie a tiež právnickým osobám, ktoré majú o drevnú hmotu záujem, pričom samotné podmienky registrácie a účasti na elektronických aukciách dreva sú zverejnené na portáli www.e-wood.sk.

„Lesy SR plánujú prostredníctvom elektronických aukcií predať v zmysle aktuálnej obchodnej politiky od desiatich do 30 percent zdrojov disponibilnej drevnej hmoty. V predchádzajúcom období bol podiel predaja prostredníctvom elektronických aukcií dreva vo vzťahu k celkovému predaju dreva nižší. V rokoch 2019 bol na úrovni 0,4 %, v roku 2020 na úrovni 1,6 % a v roku 2021 predstavoval podiel až 4,3 %,“ konštatovala Debnárová.

Podľa povereného generálneho riaditeľa podniku Mateja Vigodu umožňujú Lesy SR týmto spôsobom predávať drevnú hmotu aj iným subjektom, a to na základe rámcových zmlúv o sprostredkovaní predaja prostredníctvom EAD.

„Také zmluvy boli dodnes uzavreté s tromi subjektmi, ktorými sú Vojenské lesy a majetky, Stredná odborná lesnícka škola v Banskej Štiavnici a Technická univerzita vo Zvolene - Vysokoškolský lesnícky podnik. V budúcnosti plánujeme rozširovať portfólio o ďalšie lesnícke subjekty,“ konštatoval Vigoda.

V prípade úspešnej realizácie aukcie zaplatí ponúkajúci subjekt štátnemu podniku províziu vo výške 1,5 % z hodnoty obchodu, ktorý sa určí na základe najvyššej ponúkanej ceny a predaného objemu. V prípade neúspešnej aukcie podnik neúčtuje partnerskej spoločnosti žiadny poplatok.

„Sme presvedčení, že tento transparentný spôsob predaja osloví i neštátnych vlastníkov lesov, prípadne producentov drevnej hmoty. Sme pripravení rokovať so súkromnými obhospodarovateľmi a urbariátmi,“ zdôraznil riaditeľ obchodného úseku Lesov SR Michal Demák.