Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Podpredseda Glváč kritizuje šéfa ÚVO M. Hliváka za vyjadrenia k novele

Na archívnej snímke Martin Glváč. Foto: TASR - Jakub Kotian

Podľa podpredsedu parlamentu nikto nevystúpil s pozmeňujúcim návrhom ani komentárom a ani nikto z opozície nenamietal voči predloženým návrhom.

Bratislava 17. októbra (TASR) - Podpredseda Národnej rady (NR) SR Martin Glváč (Smer-SD) skritizoval predsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslava Hliváka za vyjadrenia k pozmeňujúcim návrhom poslancov, ktoré vo štvrtok schválilo plénum parlamentu spolu s novelou zákona o verejnom obstarávaní.

"Predseda ÚVO Hlivák dnes po schválení návrhu zákona o verejnom obstarávaní skonštatoval, že je to facka od NR SR. V skutočnosti dal on facku parlamentu. Bez akýchkoľvek argumentov, na základe svojich pocitov," reagoval podpredseda Glváč. "Šéfovanie úradu neznamená, že má v rukách zákonodarnú, výkonnú aj súdnu moc. Už to museli prehltnúť poslanci na výbore," dodal.

Podľa podpredsedu parlamentu nikto nevystúpil s pozmeňujúcim návrhom ani komentárom a ani nikto z opozície nenamietal voči predloženým návrhom. "Pán Hlivák nemal v NR SR nikoho, aby mu jeho názor stál za to, aby ho obhajoval," konštatoval. Zdôraznil, že za pozmeňovacie návrhy k zákonu hlasoval aj predseda koaličnej strany, ktorý ho na post predsedu ÚVO navrhol.

Pozmeňujúce návrhy, ktoré doplnili novelu zákona, podľa Hliváka odporujú filozofii, s ktorou ju úrad pripravoval. Cieľom bolo skvalitniť prostredie verejného obstarávania, posilniť transparentnosť a čestnú hospodársku súťaž. Schválením týchto úprav bola podľa predsedu úradu "prevalcovaná" odborná práca pri skvalitňovaní prostredia verejného obstarávania, ktorú vyzdvihla aj Európska komisia. Hlivák plánuje požiadať prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby takúto verziu novely zákona nepodpísala.