Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Pojednávanie v kauze prievalu v Bani Nováky bude pokračovať v januári

Ilustračné foto Foto: TASR

Na súde by mali vypovedať zvyšní baníci, ktorí sa na súd doposiaľ nedostavili a mali by sa vypočuť nahrávky telefonických rozhovorov na dispečing.

Prievidza 3. januára (TASR) - Hlavné pojednávanie v kauze tragického prievalu v Bani Nováky z novembra 2006 bude na Okresnom súde v Prievidzi pokračovať v dňoch 20. - 22. januára. TASR o tom informoval hovorca Krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus.

Na súde by mali vypovedať zvyšní baníci, ktorí sa na súd doposiaľ nedostavili a mali by sa vypočuť nahrávky telefonických rozhovorov na dispečing.

Naposledy súd v tejto veci pojednával koncom októbra minulého roku. Vtedy sa k podmienkam v inkriminovanom stenovom porube vyjadrovali baníci, ktorí tam pracovali pár dní pred prievalom. Opisovali súdu prítok vody na sekciách na stenovom porube a príval bahna, ktoré nastali niekoľko dní pred nešťastnou udalosťou. K prítokom vody a bahna podľa ich slov dochádzalo opakovane, okrem prívalov bahna dochádzalo aj k výsypom materiálu. Baníci tam vtedy pracovali pri odčerpávaní vody a čistení sekcií.

Podľa októbrových slov obhajcu obžalovaných Petra Filipa bude celé dokazovanie skutkov stáť na výsluchoch znalcov a vyhodnotení znaleckých posudkov.

Obžalovaní z prečinu všeobecného ohrozenia v kauze prievalu sú štyria vedúci pracovníci Hornonitrianskych baní Prievidza - Dalibor R., bývalý riaditeľ odboru meračstva a geológie a environmentálnych záťaží, Karol D., vedúci odboru riadenia výroby, Jozef H., vedúci koordinátor výroby na úseku odboru merania a geológie a Stanislav V., samostatný hydrogeológ zo závodu Bane Nováky, kde sa tragédia stala. V prípade dokázania viny im hrozí trest odňatia slobody na štyri až desať rokov.

K prievalu došlo 16. novembra 2006 v ranných hodinách v siedmom ťažobnom poli. Rozbahnené nadložné íly zasiahli stenový porub a prístupové chodby. V blízkosti postihnutého porubu sa v tom čase nachádzalo 11 baníkov, siedmim z nich sa podarilo uniknúť. Štyria zostali pod závalom a zahynuli. Boli to Jozef Nečey, Milan Zrnek, Vladimír Ondrejka a Pavol Papaj.