Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Pokračuje proces s Gerritom Janom K. v kauze vraždy jeho priateľky

Na snímke Gerrit Jan K. (vľavo), obžalovaný v kauze vraždy svojej priateľky Simony z roku 2014, a jeho obhajca Peter Vilhan prichádzajú do súdnej siene na Mestskom súde Bratislava I vo štvrtok 7. marca 2024. Foto: TASR Ondrej Hercegh

Gerrita Jana K. vydali na jar 2023 holandské orgány na Slovensko na základe európskeho zatýkacieho rozkazu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 7. marca (TASR) - Na Mestskom súde Bratislava I pokračuje súdny proces s obžalovaným Holanďanom Gerritom Janom K. v kauze vraždy jeho priateľky Simony z roku 2014. Predvolaní sú traja svedkovia.

Ako prvý vypovedal prevádzkovateľ baru na Obchodnej ulici v Bratislave, kde mal byť obžalovaný so svojou priateľkou večer pred jej smrťou. Dvojica bola podľa svedka opitá, Gerrit Jan K. aj agresívny. Jednému z hostí mal pohrýzť ucho.

Gerrita Jana K. vydali na jar 2023 holandské orgány na Slovensko na základe európskeho zatýkacieho rozkazu. Krajský súd v Bratislave ho napokon prepustil z väzby na slobodu z dôvodu, že obžalovaný nemaril trestné konanie.

Obžaloba sa týka incidentu, ktorý sa odohral na bratislavskej Obchodnej ulici v novembri 2014. Okresný súd Bratislava I koncom septembra 2016 uznal Holanďana za vinného z vraždy. Odvolací Krajský súd v Bratislave vrátil prípad naspäť prvostupňovému súdu v marci 2017.

Vyriešenie kauzy skomplikovala dlhodobá práceneschopnosť sudcu Rolanda Keményho, ktorý už bol v poradí druhým sudcom v prípade. Kauzu potom dostal na stôl zákonný sudca Michal Valent.

Podľa polície mal obžalovaný Simonu z okresu Senica poraniť nezisteným predmetom na hlave a potom ju zapáliť. Zavraždená utrpela rozsiahle popáleniny na viacerých častiach tela. Podľa prokuratúry bola motívom vraždy žiarlivosť.