Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Policajný prezident sa bude vyberať podľa nových pravidiel

Na snímke ministerka vnútra Denisa Saková počas 120. rokovania vlády SR 26. septembra 2018 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Nové pravidlá výberu prezidenta Policajného zboru počítajú s tým, že ho bude naďalej vymenúvať minister vnútra. Urobiť tak však bude môcť až na základe výberového konania výboru NR SR.

Bratislava 26. septembra (TASR) – Policajný prezident sa bude vyberať podľa nových pravidiel. Vláda s návrhom zákona o Policajnom zbore z dielne ministerstva vnútra v stredu počas rokovania súhlasila.

Pôvodný návrh počítal so sedemročným funkčným obdobím šéfa polície, v novom pôjde o štyri roky a možnosť opätovného vymenovania. Práve funkčné obdobie policajného prezidenta spôsobilo odklad návrhu, ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) ho predkladala už pred niekoľkými týždňami.

Nové pravidlá výberu prezidenta Policajného zboru počítajú s tým, že policajného prezidenta bude naďalej vymenúvať minister vnútra. Urobiť tak však bude môcť až na základe výberového konania a len s odporúčaním parlamentného brannobezpečnostného výboru. Na vymenovanie policajného prezidenta má byť teda potrebná zhoda výberovej komisie, výboru pre obranu a bezpečnosť a ministra vnútra. Zmeny sa majú dotknúť aj policajnej inšpekcie, vzniknúť má Úrad inšpekčnej služby.

Podľa zákona má byť do funkcie policajného prezidenta vymenovaný len príslušník Policajného zboru, ktorý je v služobnom pomere najmenej desať rokov. Funkčné obdobie bude štyri roky. Tá istá osoba môže byť podľa návrhu vymenovaná do funkcie dvakrát. Minister má podľa návrhu zákona právomoc odvolať policajného prezidenta pre závažné dôvody, ktoré však bude musieť odobriť aspoň trojpätinová väčšina všetkých členov brannobezpečnostného parlamentného výboru.

Zmeny čakajú aj policajnú inšpekciu. Novela zákona počíta s vytvorením Úradu inšpekčnej služby, ktorý má odhaľovať a vyšetrovať trestné činy príslušníkov ozbrojených bezpečnostných zborov, tiež kontrolovať zákonnosť postupu policajtov. Úrad bude riadiť šéf inšpekcie, ktorý sa má zodpovedať vláde.

Riaditeľa Úradu inšpekčnej služby má menovať do funkcie vláda SR na návrh ministra vnútra. Šéfa inšpekcie budú tiež vyberať vo výberovom konaní, jeho menovanie bude tiež závisieť od odporúčania brannobezpečnostného výboru. Aj v tomto prípade bude konanie realizovať sedemčlenná výberová komisia ako pri policajnom prezidentovi. Slovo bude mať aj výbor.

Podľa ministerstva vnútra novela posilňuje nezávislosť inšpekcie ministerstva vnútra a sprísňuje podmienky na menovanie prezidenta Policajného zboru a riaditeľa Úradu inšpekčnej služby. Rezort navrhuje, aby bol zákon účinný od 1. januára 2019.