Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Podľa Okruhlicu, by mali vodiči nad jedno promile ísť na vyšetrenie

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Podľa novely cestného zákona, ktorá platí od novembra minulého roka, je jazda pod vplyvom alkoholu nad jedno promile trestným činom.

Bratislava 3. apríla (TASR) – Policajti by mali na psychiatrické vyšetrenie posielať všetkých vodičov, ktorým v krvi namerali aspoň jedno promile alkoholu. Myslí si to riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica.

Podľa novely cestného zákona, ktorá platí od novembra minulého roka, je jazda pod vplyvom alkoholu nad jedno promile trestným činom. Policajt môže takéhoto vodiča poslať na psychiatrické vyšetrenie, kde sa zistí, či je závislý, no podmienky, v akom prípade tak má urobiť, nie sú stanovené zákonom. Podľa Okruhlicu polícia zachytila len za prvé dva mesiace platnosti novely v Bratislavskom kraji 96 vodičov s alkoholom nad jedno promile. V bratislavskom Centre pre liečbu drogových závislostí však na konci marca registrovali len 26 žiadostí o takéto vyšetrenie. „Z toho počtu, ktoré referovali policajti, sa k nám dostalo iba malé množstvo,“ povedal na dnešnej tlačovej konferencii Okruhlica. Nie je však podľa neho vylúčené, že niektorí išli na vyšetrenie do inej psychiatrickej ambulancie, alebo nešli na vyšetrenie vôbec. V tom prípade bol takýmto vodičom po istej lehote vodičský preukaz odobratý automaticky.

Závislosť v centre zistili u 39 percent vyšetrovaných vodičov. V ich prípade centrum informovalo dopravný inšpektorát, ktorý im má zobrať vodičský preukaz. Ak u vodiča, ktorého policajt pošle na vyšetrenie, závislosť zistená nie je, musí absolvovať sériu psychologických osvetových prednášok. Vodičský preukaz mu v tomto prípade nevezmú.

Okruhlica vidí hlavný cieľ vyšetrenia závislostí u vodičov v tom, aby sa tí, ktorí majú vážny problém s alkoholom, nevracali naspäť na cesty. „Ide o to, aby sa po peňažnom treste nevracali do cestnej premávky alkoholici, ktorí majú vážny problém, a tých je na Slovensku asi 400.000. Lebo taký človek neprestane piť a pravdepodobne bude riadiť vozidlo aj naďalej po vplyvom,“ zdôraznil.

Policajti by navyše podľa Okruhlicu mali opitých šoférov posielať na vyšetrenie do konkrétnej ambulancie, aby bolo jasné, koľko z nich sa vyšetrenia naozaj zúčastnilo. Podarilo by sa tak vyhnúť aj prípadom, že si vodiči potvrdenie vybavia u známeho lekára.

Napriek snahe vyšetriť čo najviac vodičov si psychiater myslí, že nulová tolerancia alkoholu za volantom na Slovensku je príliš reštriktívna a mala by sa zvýšiť na 0,2 promile. „Bolo by dobré zlegalizovať toto množstvo, lebo je to na hranici jednak chyby prístrojov, či požitia iných látok, napríklad nealkoholického piva či ústneho spreja,“ zdôvodnil s tým, že aj krajiny, ktoré majú v tomto smere prísnu legislatívu, takúto hranicu tolerujú.