Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Počas akcie Buď rozumný kontrolovali alkohol u vyše 40.000 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Odhalili 186 nezodpovedných vodičov s alkoholom v krvi, pričom 46 z nich malo viac ako promile alkoholu v krvi.

Bratislava 16. novembra (TASR) - Policajti počas preventívnej akcie Buď rozumný podrobili kontrolám na prítomnosť alkoholu vyše 40.000 vodičov, cyklistov a e-kolobežkárov. Od mája do októbra tak odhalili 186 nezodpovedných účastníkov cestnej premávky. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Každý mesiac sa počas trvania akcie venovalo prevencii a kontrole alkoholu na cestách po celom Slovensku v priemere 441 príslušníkov dopravnej polície, priblížila hovorkyňa. Odhalili 186 nezodpovedných vodičov s alkoholom v krvi, pričom 46 z nich malo viac ako promile alkoholu v krvi.

Ako uviedol Tomáš Vrábel z dopravnej polície, aj vďaka tejto akcii došlo k poklesu usmrtení z dôvodu alkoholu na cestách o štyri prípady a o desiatky menej nehôd spôsobených alkoholom. "Vďaka cieleným preventívnym akciám ako je Buď rozumný, pri ktorých sa vodiči, cyklisti či motorkári podrobia dychovej skúške, vedia príslušníci dopravnej polície zabrániť potenciálnym tragédiám. Nezodpovedných šoférov vyradia z premávky skôr, než dôjde k situácii často s fatálnymi následkami," skonštatoval.

Viac ako 11.500 ľudí, ktorí absolvovali dychovú skúšku s negatívnym výsledkom, bolo v rámci akcie odmenených nealkoholickým pivom či radlerom. Ako zhodnotil výkonný riaditeľ Slovenského združenia výrobcov piva a sladu (SZVPS) Vladimír Machalík, pivovary na Slovensku zaznamenali v roku 2022 nárast produkcie nealkoholického piva o 59 percent. Nikto preto podľa neho nemôže hovoriť o nedostupnosti alternatív.