Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Polícia odhalila ďalšie prípady nelegálneho zamestnávania cudzincov

Ilustračné foto. Foto: Facebook - Polícia Slovenskej republiky

Siedmich Srbov a jedného štátneho príslušníka Bosny a Hercegoviny vyhostili z nášho územia s 15-dňovou lehotou na vycestovanie.

Bratislava 21. februára (TASR) – Polícia odhalila ďalšie dva prípady nelegálneho zamestnávania cudzincov v Bratislave a Michalovciach. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PPZ) Denisa Baloghová.

"V pondelok (19.2.) policajti cudzineckej polície s inšpektorátom práce vykonali kontrolu v prevádzke bratislavského zberného dvora," uviedla hovorkyňa PPZ s tým, že kontrolovali štátnych príslušníkov tretích krajín. Policajti zistili, že cudzinci neboli preškolení o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci, nemali povolenie na pobyt na území Slovenskej republiky ani pracovné povolenie. "Policajti predviedli na oddelenie ôsmich cudzincov. Siedmich Srbov a jedného štátneho príslušníka Bosny a Hercegoviny vyhostili z nášho územia s 15-dňovou lehotou na vycestovanie," ozrejmila Baloghová.

Zároveň informovala aj o akcii z utorka (20.2.), ktorá sa uskutočnila v pekárni na východnom Slovensku v obci v Michalovskom okrese. Tam zasahovali príslušníci cudzineckej polície z Michaloviec a inšpektorátu práce z Košíc. "Na policajnom oddelení skončili dve štátne príslušníčky Ukrajiny. Jedna vykonávala inú prácu, než na akú mala udelené víza a druhá sa na Slovensku zdržiavala v rozpore s medzinárodnými zmluvami. Policajti ich vyhostili a určili im zákaz vstupu na naše územie aj na územie všetkých členských štátov EÚ na jeden rok. Na vycestovanie dostali sedem dní," uviedla hovorkyňa PPZ.

Hlavným cieľom akcií "BRA" je podľa nej kontrola oprávnenosti pobytu cudzincov, nelegálneho zamestnávania cudzincov, dodržiavanie pobytového režimu cudzincov, dodržiavanie povinností iných právnických osôb v zmysle zákona o pobyte cudzincov a kontrola miest a objektov, kde je predpoklad neoprávneného zdržiavania sa cudzincov na území SR.

"V prípadoch zamestnávateľov, ktorí cudzincov nelegálne zamestnávali, konajú príslušné inšpektoráty práce a po vykonaní úkonov nie je vylúčené aj konanie polície voči osobám zodpovedným za nelegálne zamestnávanie cudzincov na území Slovenska," uzavrela Baloghová s tým, že polícia bude v týchto akciách pokračovať naďalej.