Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Rezort vnútra sa vyjadril k falošným policajným písomnostiam

Na snímke podpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS). Foto: TASR/Michal Svítok

Reagoval na vyjadrenia podpredsedníčky parlamentu L. Ďuriš Nicholsonovej o pravosti kriminálnej informácie spojenej s A. Dankom.

Bratislava 13. septembra (TASR) – V poslednom období sa objavilo viac falošných policajných písomností, ktoré politici zneužívajú v politickom boji. Policajný zbor SR to uviedol v dnešnom písomnom stanovisku. Reagoval ním na utorňajšie (12.9.) vyjadrenia podpredsedníčky Národnej rady SR Lucie Ďuriš Nicholsonovej o pravosti kriminálnej informácie, ktorá má hovoriť o údajnom zapletení predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS) do korupcie.

Polícia v stanovisku zdôraznila, že v zmysle zákona o ochrane utajovaných skutočností nepotvrdzovala a nikdy nebude potvrdzovať autenticitu utajovaných písomností akéhokoľvek druhu. „Naopak, chceme verejnosť informovať, že v poslednom období sa objavilo viac písomností, ktoré vôbec nepochádzajú z činnosti Policajného zboru a ktoré politici zneužívajú v politickom súboji,“ píše sa v stanovisku Prezídia Policajného zboru SR.

Ďuriš Nicholsonová v utorok zverejnila formálne náležitosti utajovaného dokumentu, ktorý mala dostať anonymne do poštovej schránky. Podľa jej poznatkov bola kriminálna informácia vložená do informačného systému NAKA, s ktorým sa nedá manipulovať. "Všetky náležitosti spôsobujú to, že vyfabulovať, vyrobiť takýto dokument je takmer nemožné. Ale je veľmi jednoduché preveriť na základe týchto formálnych náležitostí, či tá informácia existuje a či je pravá, alebo nie," uviedla opozičná poslankyňa, ktorá je pripravená utajovaný dokument zverejniť, ak sa potvrdí, že je to podvrh.

„Kriminálne informácie práve pre ich nízku dôveryhodnosť sú v utajovanom režime, pretože je to väčšinou zbierka informácií, ktoré sa nájdu na ulici od zdrojov s veľmi problematickým pôvodom,“ vyjadril sa dnes k téme minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). „Práve preto majú utajenie, pretože v minulosti často dochádzalo k ich zneužívaniu a ja som rád, že v poslednej dobe je takýchto únikov výrazne menej,“ povedal.

Podpredsedníčka parlamentu k dnešnému stanovisku polície uviedla, že došlo k zmene postoja a polícia už netvrdí, že kriminálna informácia o Dankovi je fabulácia, ako pôvodne vyhlásil riaditeľ NAKA Peter Hraško. Naopak podľa nej už aj polícia, podobne ako inšpekcia ministerstva vnútra, hovorí, že operatívno-pátracia činnosť prebieha v utajenom režime.

„NAKA získala informácie o korupcii pri prerozdeľovaní eurofondov na ministerstve školstva už pred rokom. Čo s touto informáciou robila?“ pýta sa Ďuriš Nicholsonová, či polícia nemohla zabrániť aktuálnemu škandálu s eurofondmi na vedu a výskum, keby riadne vyšetrila podozrenia vyplývajúce z kriminálnej informácie. Poslankyňa sa domnieva, že NAKA nekoná nezávisle, ale na objednávku. Únik dokumentu považuje za vážny bezpečnostný incident, za ktorý podľa nej nesie plnú zodpovednosť minister Kaliňák.

Minister vyjadril vieru, že inšpekcia ministerstva vnútra, ktorá vec vyšetruje, zistí, ako k úniku mohlo dôjsť a prípadne označí aj páchateľa. Vylúčil, že by dokument mohol slúžiť na diskrimináciu šéfa parlamentu, ako sa obáva opozícia. „Vylučujem to, celý problém je v zneužívaní kriminálnych informácií. To je problém,“ naznačil. „Úlohou je, pozrieť sa na systém, ako ho ešte viac utesniť, pretože toto sa nesmie stávať,“ doplnil.

O dokumente, ktorý má hovoriť o údajnom zapletení predsedu Národnej rady SR Andreja Danka do korupcie, informovala Ďuriš Nicholsonová minulý týždeň v pléne parlamentu. Polícia sa v reakcii 8. septembra vyjadrila, že nevie, akou písomnosťou poslankyňa disponuje. Šéf parlamentu v utorok (12.9.) uviedol, že sa nebude podieľať na mediálnych hrách. "Polícia dala jasné stanovisko, že voči mojej osobe nebolo a ani nie je začaté žiadne trestné konanie a k spravodajským informáciám, ktorými ani nedisponujem, sa vyjadrovať nebudem," zdôraznil.