Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Politik a bankár Viliam Pauliny sa narodil pred 135 rokmi

Po vypuknutí 2. sv. vojny sa zúčastnil protifašistického odboja. Počas SNP pôsobil ako člen Revolučného národného výboru aj člen povstaleckej Slovenskej národnej rady (SNR).

Slovenské Pravno/Bratislava 19. decembra (TASR) - Politik a bankár Viliam Pauliny sa narodil v Slovenskom Pravne 20. decembra 1877. Vo štvrtok uplynie 135 rokov od jeho narodenia.

Viliam Pauliny študoval na gymnáziu v Kremnici, potom na Československej obchodnej akadémii v Prahe. Od roku 1898 bol bankovým úradníkom v Martine a vo Zvolene. Po roku 1918 fúziou viacerých peňažných ústavov založil v Banskej Bystrici Národnú banku, jej riaditeľom sa stal v roku 1920 a predsedom jej správnej rady bol od roku 1923. Zakladal účastinnú spoločnosť Stredoslovenské elektrárne a predsedal jej správnej rade, od roku 1923 bol aj predsedom Obchodnej a priemyselnej komory v Banskej Bystrici. Pracoval v predsedníctve Národohospodárskej župy stredoslovenskej, organizoval sokolské hnutie a turistické podujatia. Stal sa predsedom Klubu česko-slovenských turistov a členom čestného výboru SKI-klubu v Banskej Bystrici. Redigoval Hronské noviny (1925-1928). Starostom Banskej Bystrice bol v roku 1938.

Spolupracoval s predstaviteľmi českého hospodárskeho života. Ako funkcionár pôsobil v Republikánskej strane poľnohospodárskeho a maloroľníckeho ľudu, v rokoch 1918 až 1920 bol poslancom Národného zhromaždenia ČSR. Prispieval do politických, cirkevných a iných periodík.

Po vypuknutí druhej svetovej vojny sa zúčastnil protifašistického odboja. Počas Slovenského národného povstania (SNP) pôsobil ako člen Revolučného národného výboru aj člen povstaleckej Slovenskej národnej rady (SNR). Stal sa povereníkom financií v Banskej Bystrici. Po ústupe SNP ho v Banskej Bystrici zatkla nemecká bezpečnostná polícia, odvliekli ho do Nemecka, kde v roku 1945 za nevyjasnených okolností zahynul. Dožil sa 68 rokov.

zdroj: Slovenský geografický slovník, IV. zväzok M-Q, MATICA SLOVENSKÁ, Martin 1990