Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

KDH M. Čaučíka do prezidentských volieb nepošle, má kandidovať do EP

Na archívnej snímke Marián Čaučík. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Ako bude KDH v prezidentských voľbách postupovať, by malo načrtnúť sobotňajšie (15.12.) zasadnutie rady v Novom Smokovci.

Bratislava 14. decembra (TASR) - Mimoparlamentné KDH napokon nebude nominovať do budúcoročných prezidentských volieb riaditeľa Dobrej noviny Mariána Čaučíka. Pre TASR to potvrdil predseda KDH Alojz Hlina. Keďže hnutie považuje Čaučíka za dobrú voľbu, bude ho nominovať vo voľbách do Európskeho parlamentu.

"Hazardovať nebudeme. Vyzvali sme OĽaNO na jeho podporu a keďže odmietlo, povedali sme si, že Čaučík bude našim nominantom v eurovoľbách. V prezidentských voľbách by to malo zmysel, ak by ho podporilo OĽaNO," ozrejmil Hlina.

Ako bude KDH v prezidentských voľbách postupovať, by malo načrtnúť sobotňajšie (15.12.) zasadnutie rady v Novom Smokovci. Jednou z možností by podľa informácií TASR mohla byť aj určitá forma primárok formou prieskumu medzi kandidátom Františkom Mikloškom a šéfkou poslaneckého klubu OĽaNO Veronikou Remišovou. Tá zatiaľ nechce kandidovať práve kvôli Mikloškovi, keďže by si vzájomne brali voličov. Víťaz týchto primárok by následne diskutoval o spoločnej podpore s KDH a OĽaNO.

"Sme pred naozaj zásadnou otázkou v prezidentských voľbách a my si tú zodpovednosť uvedomujeme. Lebo ak nedôjde k dohodám, môže sa stať, že do druhého kola postúpi kandidát Smeru-SD a Štefan Harabin. To môže byť pre Slovensko naozaj frustrujúce. Každopádne o tomto budú diskutovať členovia rady, ktorá prijme stanovisko," dodal Hlina.

Na rokovaní sa bude hovoriť aj o kandidátke do eurovolieb. Rada má schváliť sedem kandidátov zatiaľ bez poradia, zvyšní sa dovolia na ďalšej rade, kde sa určí aj ich poradie na kandidátke.

Na tohtotýždňovú výzvu KDH reagovalo OĽaNO tým, že o podpore Čaučíka zatiaľ neuvažovalo. "OĽaNO pozorne sleduje situáciu okolo prezidentských volieb a pri podpore či nominácii kandidáta na post najvyššieho ústavného činiteľa bude postupovať zodpovedne," priblížilo. Hnutie nepovedalo, koho pošle do boja o palác. Spomína sa Remišová, ale Obyčajní to doteraz nepotvrdili. Líder hnutia Igor Matovič hovoril, že uvažujú nad tromi kandidátmi. Tých však nekonkretizoval.

Prezidentské voľby budú na jar 2019. Termín vyhlasuje predseda Národnej rady SR. Právo voliť slovenského prezidenta má plnoletý občan SR. Voľba je dvojkolová. Znamená to, že ak v prvom kole volieb nezíska ani jeden z kandidátov nadpolovičnú väčšinu platných hlasov voličov, do 14 dní sa uskutoční druhé kolo, na ktorom sa zúčastnia dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola.