Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Poslanci ani v druhom kole nezvolili členov Správnej rady ÚPN

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Poslanec Národnej rady SR za Smer-SD Andrej Kolesík navrhne do novej voľby členov Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) nových mladých kandidátov.

Bratislava 2. augusta (TASR) - Poslanci Národnej rady SR ani v druhom kole voľby nezvolili nových dvoch členov Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN). Už v prvom kole sa ako najvážnejší kandidáti spomínali nominanti Smeru-SD Roman Lebeda a Ján Hrubý, ktorých presadzoval najmä poslanec Andrej Kolesík (Smer-SD). Napriek jeho viere, že títo nominanti budú v druhom kole zvolení, sa tak nestalo. Lebedu podporilo 68 zo 144 poslancov, Hrubého 66 zákonodarcovia. V hlasovaní však neuspeli ani zvyšní piati. Voľbu si poslanci zrejme zopakujú na budúcej schôdzi.

O členstvo v správnej rade sa uchádzali siedmi kandidáti. Za Smer-SD to bol Kolesíkov asistent Roman Lebeda a senior account manager vo firme CellQoS, a. s., Ján Hrubý. O funkciu mal záujem aj absolvent Elektrotechnickej univerzity v Sankt Peterburgu Ján Bicko, ktorého navrhlo Združenie inteligencie Rusínov Slovenska. Ďalej archivár ÚPN Patrik Dubovský a tiež riaditeľ Sekcie evidencií v ÚPN Marián Gula, ktorého nominoval klub KDH. Poslanci SDKÚ-DS navrhujú Ondreja Hrivňáka, ktorý pôsobí ako poradca prednostu Miestneho úradu Bratislava - Staré Mesto, a klub SaS Martina Slávika, ktorý pracuje v pražskom Ústave pre štúdium totalitných režimov.

Tu bude player


Poslanci majú zvoliť dvoch nových členov Správnej rady ÚPN kvôli tomu, že 16. marca a 20. apríla 2012 sa skončilo funkčné obdobie dvom členom rady. O ich nástupcoch mal parlament rozhodnúť už na minulej schôdzi. Nestalo sa tak pre výhrady poslankyne Lucie Nicholsonovej (SaS). V pléne poukázala na to, že nominant Smeru-SD Lebeda pôsobil v minulosti ako odborný garant v gemerskom sociálnom podniku, ktorý neskôr vyšetrovala polícia. Návrh na voľbu členov tak opätovne prerokoval ľudskoprávny výbor, ktorému sa prišli predstaviť všetci siedmi kandidáti do správnej rady.


A. Kolesík pôjde do voľby členov Správnej rady ÚPN s novými kandidátmi

Andrej Kolesík
Foto: TASR
Poslanec Národnej rady SR za Smer-SD Andrej Kolesík navrhne do novej voľby členov Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) nových mladých kandidátov.

"Opäť to budú mladí ľudia, pretože to bol zámer. Ten ústav potrebuje novú mladú krv," uviedol pre TASR Kolesík.

Na svojich kolegov zo Smeru-SD sa nehnevá, hoci ani v druhom kole voľby nezvolili Romana Lebedu a Jána Hrubého. Tí boli označovaní za najväčších favoritov hlasovania už v prvom kole. Dvojicu mladých kandidátov presadzoval najmä Kolesík.

"Nehnevám sa, ctím si tajnú voľbu a rešpektujem jej výsledky," povedal poslanec. Dôvody, prečo sociálni demokrati Lebedu a Hrubého nepodporili, Kolesík nepozná. Možno sa na ne spýta niekedy v rámci diskusie v klube Smeru-SD.