Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Poslanci by mali voliť členov Správnej rady ÚPN vo štvrtok dopoludnia

Poslanci majú zvoliť dvoch nových členov Správnej rady ÚPN kvôli tomu, že 16. marca a 20. apríla 2012 sa skončilo funkčné obdobie dvom členom rady.

Bratislava 1. augusta (TASR) - Voľba členov Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) sa opäť prekladá. Poslanci by mali o nových členoch hlasovať vo štvrtok 2. augusta dopoludnia. Informoval o tom dnes predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD). Plénum už o členoch správnej rady na aktuálnej schôdzi rozhodovalo. V prvom kole voľby však poslanci nikoho nezvolili. Do opakovaného hlasovania postúpili všetci siedmi kandidáti.

O členstvo v správnej rade sa ako nominanti Smeru-SD uchádzajú asistent poslanca Andreja Kolesíka (Smer-SD) Roman Lebeda a senior account manager vo firme CellQoS, a. s., Ján Hrubý. O Lebedovi a Hrubom sa hovorilo ako o takmer istých nových členoch správnej rady. V tajnej voľbe získal Lebeda 59 hlasov a Hrubý 60. Obaja si voľbu zopakujú. Andrej Kolesík, ktorí ich presadzoval najviac, verí, že v opakovanej voľbe budú obaja zvolení. To, že neprešli na prvý pokus si vysvetľuje stresom svojich kolegov zo Smeru-SD.

Do opakovaného hlasovania postúpili okrem Lebedu a Hrubého aj ostatní kandidáti. Medzi nimi absolvent Elektrotechnickej univerzity v Sankt Peterburgu Ján Bicko, ktorého navrhlo Združenie inteligencie Rusínov Slovenska. Ďalej archivár ÚPN Patrik Dubovský a tiež riaditeľ Sekcie evidencií v ÚPN Marián Gula, ktorého nominoval klub KDH. Poslanci SDKÚ-DS navrhujú Ondreja Hrivňáka, ktorý pôsobí ako poradca prednostu Miestneho úradu Bratislava - Staré Mesto, a klub SaS Martina Slávika, ktorý pracuje v pražskom Ústave pre štúdium totalitných režimov.

Poslanci majú zvoliť dvoch nových členov Správnej rady ÚPN kvôli tomu, že 16. marca a 20. apríla 2012 sa skončilo funkčné obdobie dvom členom rady. O ich nástupcoch mal parlament rozhodnúť už na minulej schôdzi. Nestalo sa tak pre výhrady poslankyne Lucie Nicholsonovej (SaS). V pléne poukázala na to, že nominant Smeru-SD Lebeda pôsobil v minulosti ako odborný garant v gemerskom sociálnom podniku, ktorý neskôr vyšetrovala polícia. Návrh na voľbu členov tak opätovne prerokoval ľudskoprávny výbor, ktorému sa prišli predstaviť všetci siedmi kandidáti do správnej rady.