Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Poslanci môžu predkladať návrhy na šéfa NKÚ do 7. septembra

Kamil Krnáč Foto: TASR/Martin Baumann

Medzi nominantmi na šéfa NKÚ by sa mal opäť objaviť opozičný kandidát Kamil Krnáč, ktorý ako jediný uchádzač o funkciu v minulotýždňovej voľbe neuspel.

Bratislava 1. augusta (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR môžu predkladať svojich kandidátov na predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) do 7. septembra do 16.00 h.

Rovnaký termín platí aj pre nominácie na dvoch podpredsedov úradu. Vedenie NKÚ bude parlament voliť 18. septembra. Termín hlasovania určil jeho predseda Pavol Paška (Smer-SD).

Medzi nominantmi na šéfa NKÚ by sa mal opäť objaviť opozičný kandidát Kamil Krnáč, ktorý ako jediný uchádzač o funkciu v minulotýždňovej voľbe neuspel. Do čela úradu ho poslanci nezvolili napriek tomu, že premiér Robert Fico (Smer-SD) avizoval podporu opozičnému kandidátovi, na ktorom sa zhodnú všetky opozičné strany. Opozícia sa na Krnáčovi dohodla, no napokon ho nepodporili ani viacerí jej poslanci. Bývalý poslanec NR SR za SaS Krnáč získal len 53 hlasov, opozícia disponuje 67 poslancami.

Podľa Igora Matoviča (OĽaNO) opozícia na Krnáčovi trvá a jeho nomináciu predloží opäť. A to aj napriek Ficovmu návrhu, aby každá opozičná strana ponúkla vlastného kandidáta, keď sa celá opozícia nevie zhodnúť na jedinom. "My sme sa minule zhodli na Kamilovi Krnáčovi a naďalej trváme na tom, že je kandidátom celej opozície. Opäť predložíme tohto jediného kandidáta. Nepristúpime na Ficovu hru, že bude opozíciu rozdeľovať a hádzať pomedzi nás polená," reagoval Matovič.

Líder obyčajných zároveň vyzval premiéra, aby dodržal svoj pôvodný sľub ohľadom voľby. "Pôvodný prísľub bol, že Smer bude akceptovať kandidáta, ktorého opozícia predloží. Vtedy, keď toto Fico hovoril, nehovoril nič o tom, že opozícia do jedného poslanca musí za toho kandidáta hlasovať," upozornil Matovič.