Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

Poslanci navštívia škôlkarov v Skalici

Poslanci sa 24. septembra plánujú stretnúť s primátorom Skalice, informovať sa chcú o školách, ktoré pôsobia na území mesta.

Bratislava 11. septembra (TASR) – Poslanci školského parlamentného výboru navštívia 24. septembra malých autorov ilustrovanej rozprávkovej knižky Maľované z kolísky zo Skalice. Súčasní prváci ilustrovali ako predškoláci celú knižku rozprávok slovenských autoriek, ktorá sa v súčasnosti využíva ako učebná pomôcka nielen na Slovensku, ale aj v hraničných rakúskych obciach.

„Je to pekne ilustrovaná kniha s kresbami detičiek, ktoré stvárňovali svoje predstavy. Je to možno aj európske špecifikum, tak sa tam chceme ísť pozrieť,“ uviedol dnes predseda výboru pre vzdelávanie Mojmír Mamojka (Smer-SD).

Riaditeľka Materskej školy na Námestí slobody v Skalici Oľga Luptáková hovorí, že knižka vznikla z vlastnej iniciatívy školy v rámci európskeho projektu Interkulturálne vzdelávanie detí a dospelých Slovenská republika - Rakúsko. Rozprávkovú knižku schválilo aj ministerstvo školstva ako učebnú pomôcku pre deti materských škôl a pre študentov, ktorí študujú predškolskú a elementárnu pedagogiku na stredných či vysokých školách. „Rarita tej knihy je, že samotné deti si vytvorili učebnú pomôcku,“ povedala pre TASR riaditeľka s tým, že hľadá spôsob, ako vydať ďalšie výtlačky knihy. Pôvodne z nej vyšlo 300 kusov. „Knihu odporúčajú aj školské inšpektorky. Ozývajú sa mi ľudia, ktorí by si ju chceli kúpiť, napríklad z materskej školy z Košíc,“ dodala Luptáková. Ilustrovaná kniha obsahuje aj metodické pokyny ako s knihou pracovať, ktoré boli preložené aj do nemčiny.

Poslanci sa 24. septembra plánujú stretnúť s primátorom Skalice, informovať sa chcú o školách, ktoré pôsobia na území mesta. Okrem stretnutia s malými autormi knihy a pedagógmi sa chystajú aj na návštevu ZŠ na Strážnickej ulici či skalického Centra voľného času. Rokovať majú s riaditeľmi ZŠ v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Skalica, s pedagógmi či s predstaviteľmi školského úradu.