Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Poslanci nezvolili nových členov Správnej rady ÚPN

Foto: TASR - Štefan Puškáš

Ani jeden z kandidátov totiž v dnešnej tajnej voľbe nezískal potrebnú nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov. Parlament si tak hlasovanie zopakuje.

Bratislava 26. júla (TASR) - Správna rada Ústavu pamäti národa (ÚPN) zatiaľ nepozná svojich dvoch nových členov. Ani jeden z kandidátov totiž v dnešnej tajnej voľbe nezískal potrebnú nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov. Parlament si tak hlasovanie zopakuje. Do voľby postupujú všetci siedmi kandidáti. Hlasovaním sa skončil tretí rokovací deň 4. schôdze Národnej rady SR. Poslanci sa do lavíc vrátia v piatok 27. júla ráno o 9.00 h.

O členstvo v správnej rade sa ako nominanti Smeru-SD uchádzajú asistent poslanca Andreja Kolesíka (Smer-SD) Roman Lebeda a senior account manager vo firme CellQoS, a. s., Ján Hrubý. O Lebedovi a Hrubom sa hovorilo ako o takmer istých nových členoch správnej rady. V tajnej voľbe získal Lebeda 59 hlasov a Hrubý 60. Obaja si voľbu zopakujú. Andrej Kolesík, ktorý ich presadzoval najviac, verí, že v opakovanej voľbe budú obaja zvolení. To, že neprešli na prvý pokus si vysvetľuje stresom svojich kolegov zo Smeru-SD.

"Mnohí kolegovia sa mi priznali, že v tom strese, hektike, ktorá bola vyvolaná neúmernou medializáciou, či dokonca honom na týchto mladých ľudí, urobili krížik pri menách pána Lebedu a Hrubého, ale zabudli urobiť krížiky či už sa zdržal alebo bol proti pri ostatných menách a tu došlo k tomu, že v celkovom súčte títo kandidáti neboli zvolení," reagoval na výsledky hlasovania Kolesík.

Do opakovaného hlasovania postupujú okrem Lebedu a Hrubého aj ostatní kandidáti. Medzi nimi absolvent Elektrotechnickej univerzity v Sankt Peterburgu Ján Bicko, ktorého navrhlo Združenie inteligencie Rusínov Slovenska. Ďalej archivár ÚPN Patrik Dubovský a tiež riaditeľ Sekcie evidencií v ÚPN Marián Gula, ktorého nominoval klub KDH. Poslanci SDKÚ-DS navrhujú Ondreja Hrivňáka, ktorý pôsobí ako poradca prednostu Miestneho úradu Bratislava - Staré Mesto, a klub SaS Martina Slávika, ktorý pracuje v pražskom Ústave pre štúdium totalitných režimov.

Poslanci volia nových členov Správnej rady ÚPN kvôli tomu, že 16. marca a 20. apríla 2012 sa skončilo funkčné obdobie dvom členom rady. O ich nástupcoch mal parlament rozhodnúť už na minulej schôdzi. Nestalo sa tak pre výhrady poslankyne Lucie Nicholsonovej (SaS). V pléne poukázala na to, že nominant Smeru-SD Lebeda pôsobil v minulosti ako odborný garant v gemerskom sociálnom podniku, ktorý neskôr vyšetrovala polícia. Návrh na voľbu členov tak opätovne prerokoval ľudskoprávny výbor, ktorému sa prišli predstaviť všetci siedmi kandidáti do správnej rady.