Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Slovensko

Poslanci okolo Pellegriniho neuspeli s novelou zákona o majetku obcí

Ilustračná snímka. Foto: TASR Lukáš Grinaj

Proces odovzdania pozemkov do vlastníctva obce mal v zmysle novely prebiehať na základe spísaného protokolu medzi správcom majetku štátu a príslušnou obcou.

Bratislava 15. júna (TASR) - Nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho neuspeli s novelou zákona o majetku obcí, plénum Národnej rady (NR) SR ju vo štvrtok odmietlo. Legislatívna úprava mala umožniť, aby do vlastníctva obcí mohli z majetku štátu prejsť pozemky v správe Slovenského pozemkového fondu (SPF), ktoré sa nachádzajú v zastavanom území príslušnej obce.

Proces odovzdania pozemkov do vlastníctva obce mal v zmysle novely prebiehať na základe spísaného protokolu medzi správcom majetku štátu a príslušnou obcou. Obce by boli zároveň povinné do šiestich mesiacov od nadobudnutia pozemku podať na katastrálnom odbore príslušného okresného úradu návrh na zápis vlastníckeho práva.

Predkladatelia argumentovali dlhoročnou snahou miestnej územnej samosprávy vyrovnať vlastnícke vzťahy k pozemkom v zastavanom území obcí. Súčasnú legislatívu považujú za administratívne zložitú, časovo zdĺhavú a právne nenárokovateľnú. Novelou chceli zjednodušiť proces usporiadania vlastných vzťahov k takýmto pozemkom.