Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Poslanci rokovali o správe SIS aj bezpečnostných hrozbách

Na archívnej snímke NR SR. Foto: TASR Jakub Kotian

Hrozby tu sú, ich nárast môže byť každý rok vyšší, hlavne z oblasti kyberpriestoru, zdôraznil predseda osobitného výboru NR SR na kontrolu VS Eduard Heger (OĽaNO).

Bratislava 28. júna (TASR) - Kybernetické hrozby, hybridné vojny, dezinformácie, ale aj terorizmus či práca cudzích spravodajských služieb na Slovensku. Aj tomu sa venovali správy o plnení úloh Vojenského spravodajstva (VS) a o činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS), ktorými sa zaoberali poslanci Národnej rady (NR) SR v piatok dopoludnia na neverejnom rokovaní parlamentu.

"Hrozby tu sú, ich nárast môže byť každý rok vyšší, hlavne z oblasti kyberpriestoru," zdôraznil predseda osobitného výboru NR SR na kontrolu VS Eduard Heger (OĽaNO). Zdôraznil potrebu pripravenosti na nové hrozby v kybernetickej oblasti a na ich rýchly vývoj. Myslí si, že Slovensko by malo byť súčasťou väčšej spolupráce, čo môže pomôcť aj zdieľaním informácií a vzájomných skúseností krajín.

Poznamenal tiež, že Slovensko je súčasťou Schengenu a východná hranica je kľúčová pre bezpečnosť celej Európskej únie. "Tam teda vidíme aj najväčší nápor, na druhej strane to máme zabezpečené pomerne dobre," skonštatoval s tým, že snahy protivníkov sú každým rokom vyššie. Viac však správy konkretizovať nechcel.

Doplnil, že otázky poslancov smerovali k možnostiam riešenia hrozieb. "Toto je niečo, kde by tie správy mohli dopracovať a doplniť informácie," podotkol Heger.

Podpredseda parlamentu Béla Bugár (Most-Híd) by od riaditeľa SIS privítal konkrétnejšie predstavenie riešení. "Boli tam veci, o ktorých pán riaditeľ hovoril. To je v poriadku, že sme niečo zistili, k tomu nepotrebujem byť ani v SIS, aby som zistil, čo on hovorí, len nevidím koniec, čo sme urobili s tými zisteniami," zhodnotil neverejné rokovanie o správe o činnosti SIS za rok 2018.

Budúce vedenie parlamentu by sa podľa Bugára malo zamyslieť nad tým, či by sa niektoré správy nemali prerokovávať len na výbore. "A ak výbor cíti, že tam niečo nie je v poriadku, na základe toho môže priniesť do národnej rady zmenu zákona alebo uznesenie," povedal.

Poslanec a bývalý minister obrany Martin Fedor z klubu Mosta-Híd povedal, že správy boli pomerne rozsiahle. "Hovorilo sa o využívaní nových prostriedkov v zmysle hybridných hrozieb, ktoré kombinujú kybernetický svet spolu s prenikaním rôznych dezinformácií," vysvetlil s tým, že to v súčasnosti naozaj prebieha a aj o tom poslancov informovala správa o činnosti VS.

Dokumenty prerokované v pléne podľa jeho slov zhodnotili rôzne oblasti od hrozieb možného vzniku teroristických skupín, základní či prenikanie tajných služieb, ale aj o ohrozeniach z korupcie a podobne. "Boli spomínané prípady skupín aj s konkretizáciou, odkiaľ pochádzajú a ktoré skupiny pôsobia na území Slovenska, ale nie veľmi by som to chcel špecifikovať," doplnil.

Heger s Fedorom opätovne zdôraznili potrebu schválenia bezpečnostnej a obrannej stratégie v parlamente. Heger tvrdí, že to vyplynulo aj z diskusie v pléne a apelovali na to viacerí poslanci. Fedor dodal, že je potrebné, aby "sme vedeli, čo sú bezpečnostné hrozby a akým spôsobom sa štát má proti nim brániť".