Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Trnavský kraj žiada dôsledkovú štúdiu Národného parku Podunajsko

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Dôsledková štúdia by mala zahŕňať oblasti poľnohospodárstvo, rybolov, lesné hospodárstvo, poľovníctvo, stavebníctvo, cestovný ruch a občianske aktivity.

Trnava 18. mája (TASR) - Trnavský samosprávny kraj (TTSK), ktorého časti územia sa dotkne avizované vyhlásenie nového Národného parku (NP) Podunajsko, odporúča Ministerstvu životného prostredia (MŽP) SR vypracovať dôsledkovú štúdiu na viaceré oblasti hospodárskeho života. Uvádza sa to v stanovisku, ktoré prijali poslanci TTSK na svojom zasadnutí v stredu (17. 5.) v Trnave.

Dôsledková štúdia by mala zahŕňať oblasti poľnohospodárstvo, rybolov, lesné hospodárstvo, poľovníctvo, stavebníctvo, cestovný ruch a občianske aktivity. Zastupiteľstvo TTSK zároveň odporúča, aby ministerstvo pri predkladaní materiálu postupovalo v zmysle štandardného legislatívneho procesu. Krajská samospráva tiež podporuje participatívne zapájanie dotknutých samospráv a organizácií pôsobiacich na navrhovanom území TTSK, najmä z okresu Dunajská Streda, pri tvorbe NP Podunajsko.

Poslanci TTSK, členovia jeho komisie pre životné prostredie a rozvoj vidieka, absolvovali výjazdové zasadnutie v meste Šamorín a zúčastnili sa na diskusii za účasti hlavných predstaviteľov MŽP SR, zástupcov organizácií, samosprávy, odbornej verejnosti a verejnosti, kde hlavným bodom bolo predstavenie a rozprava k téme navrhovaného NP nížinného typu.

Návrh pokrýva územia zasahujúce do okresov Bratislava I, Bratislava II, Bratislava IV, Bratislava V, Senec, Dunajská Streda, Komárno a Nové Zámky, predovšetkým v hraniciach existujúcich chránených území. Dotknutými obcami ležiacimi na území TTSK sú Baka, Dobrohošť, Gabčíkovo, Horný Bar (katastrálne územie Šuľany), Kľúčovec, Medveďov, Sap, Rohovce, Šamorín (katastrálne územie Mliečno, Čilistov a Šamorín), Vojka nad Dunajom, Bodíky, Kyselica. Celková výmera navrhovaného NP Podunajsko predstavuje 21.042,9 hektára.