Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Milionár Beblavý o mojom byte tvrdo klame a zavádza, tvrdí Harabin

Štefan Harabin Foto: TASR/Michal Svítok

Od Beblavého žiada, aby sa mu ospravedlnil a zvažuje podanie podnetu voči nemu podľa zákona o pôvode majetku.

Bratislava 1. augusta (TASR) - Poslanec Národnej rady SR za SDKÚ-DS Miroslav Beblavý podľa predsedu Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina klamal, keď ho obvinil z pochybného nadobudnutia bytu. Harabin vyhlásil, že Beblavý svoje tvrdenia nepodložil ani jedným dôkazom a žiada od neho ospravedlnenie.

"25-ročný milionár tu tvrdo klame a zavádza," vyhlásil Harabin. Beblavý chcel, aby kúpu bytu, na ktorú podľa medializovaných informácii dostal Harabin 40 percentnú zľavu, preveril výbor národnej rady pre nezlučiteľnosť funkcií. Predseda súdu, dal výboru k dispozícii kópiu zmluvy s dátumom 19.6.2006. V tom čase bol Harabin obyčajným sudcom. Beblavý však nebol presvedčený o pravosti dátumu. Šéf najvyššieho súdu dnes zvolal tlačovú konferenciu, na ktorej dal novinárom k dispozícii originál zmluvy s rovnakým dátumom a ďalšie dokumenty. Novinárov ďalej informoval, že 30. júna si s manželkou vybavili v banke úver a 4. júla dala jeho manželka banke príkaz na zaplatenie sumy dohodnutej v zmluve na byt. Harabin sa stal ministrom spravodlivosti 4. júla 2006, avšak sľub podľa svojich slov zložil až po uhradení sumy.

Tu bude player



Harabin tvrdil, že približne o 40 percent nižšiu cenu za byt nepovažoval za zľavu. Podľa jeho slov našla najvýhodnejšiu ponuku bytu na trhu jeho manželka. "Ja som podpísal zmluvu tak, ako ju manželka doniesla," povedal Harabin.

Tu bude player


Od Beblavého žiada, aby sa mu ospravedlnil a zvažuje podanie podnetu voči nemu podľa zákona o pôvode majetku. Má pochybnosti o nadobudnutí vily, v ktorej poslanec býva. "Ako prišiel tento človek k vile v lukratívnej časti Bratislavy," pýtal sa bývalý minister spravodlivosti.

Miroslav Beblavý
Foto: TASR
Beblavý chce od Harabina dokumenty o kúpe bytu a o parkovaní za štátne

Predseda parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS) vyzýva šéfa Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina, aby poskytol výboru dokumenty, vďaka ktorým by sa mohol očistiť od podozrení, že svoj byt a parkovacie miesto nadobudol pochybne. Beblavý tvrdí, že Harabina z ničoho neobviňuje a bude prvý, ktorý pred médiami uzná, že šéf NS SR je čistý, ak on svoju nevinu výboru preukáže.

"Ja pána Harabina z ničoho neobviňujem, rešpektujem prezumpciu neviny. Je v záujme pána Harabina dať nám všetky informácie, aby sa dalo zistiť, či zákon porušil, alebo nie," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente Beblavý, ktorý v tejto chvíli nevidí dôvod, prečo by sa mal Harabinovi ospravedlňovať, hoci to od neho šéf NSSR žiada. Harabin na podozrenia z porušenia zákona ešte v utorok 31. júla vyhlásil, že žiadny zákon nikdy neporušil.

Beblavý pripomenul, že Harabinovým bytom a parkovaním sa zaoberal v utorok výbor, na ktorom poslanci Smeru-SD zablokovali ďalšie zisťovanie v tejto veci, čo nie je v záujme Harabina. Doplnil, že úlohou výboru je prešetrovať podozrenia, že verejní funkcionári nekonajú vo verejnom záujme. Zdôraznil, že verejní funkcionári nesmú prijímať dary ak súvisia s ich funkciou a tiež nesmú zneužívať svoju funkciu na osobný prospech. Medializovaná, vyše 40-percentná zľava na byt a parkovanie za štátne podľa Beblavého vzbudzujú podozrenie, že Harabin mohol porušiť zákon. Preto sa tým výbor chcel zaoberať viac, no Smer-SD ďalšie šetrenie zablokoval.

"Chceli sme skúmať, či takúto zľavu dostal, ak áno, tak za čo. Chceli sme žiadať aj informácie od developerov za aké ceny predávali byty iným ľuďom. Chceli sme si vyžiadať komplexné doklady, ktoré by nám umožnili skontrolovať, či pán Harabin naozaj dostal dar a ak áno, tak či ho mohol dostať v súvislosti s výkonom verejnej funkcie, alebo bol natoľko sympatický tomu developerovi, že mu dal viac ako dvojmiliónovú zľavu," pripomenul Beblavý s tým, že zisťovanie v prípade bytu aj parkovania zablokovali poslanci Smeru-SD.