Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Je najvyšší čas na reformáciu spravodajských služieb, tvrdí M. Fedor

Na snímke poslanec NR SR za SDKÚ-DS Martin Fedor. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podpredseda Smeru-SD Robert Kaliňák bude okrem ministerského postu v rezorte vnútra zastávať aj funkciu podpredsedu vlády, ktorý bude mať v náplni práce bezpečnostné otázky.

Bratislava 9. apríla (TASR) - Pozícia podpredsedu vlády, ktorý by mal na starosti bezpečnostné otázky, podľa poslanca SDKÚ-DS Martina Fedora umožňuje efektívne nastaviť činnosť spravodajských služieb na Slovensku tak, aby nepretrvával prílišný rezortizmus a nedochádzalo k duplicitám v ich činnosti.

Zároveň je ich potrebné reformovať tak, aby znovu získali dôveru občanov, ale aj zahraničia, ktorá bola naštrbená po nedávnych škandáloch. "Uvidíme, ako sa toho zhostí Robert Kaliňák (Smer-SD)," reagoval Fedor na ambície ministra vnútra a podpredsedu vlády koordinovať zmeny v týchto službách.

"Myslím si, že je najvyšší čas na to, aby sa spravodajské služby reformovali. A to v zmysle zadefinovania ich cieľov, úloh a nástrojov, ktorými tieto ciele majú plniť," pokračuje poslanec SDKÚ-DS. "Zároveň by však takáto reforma mala ísť ruka v ruke s posilnením ich externej kontroly, osobne som za posilnenie parlamentnej kontroly týchto služieb," zdôraznil Fedor.

Podpredseda Smeru-SD Robert Kaliňák bude okrem ministerského postu v rezorte vnútra zastávať aj funkciu podpredsedu vlády, ktorý bude mať v náplni práce bezpečnostné otázky. "Jednou z úloh bude určite aj otázka koordinácie spravodajských služieb a predovšetkým dozor v oblasti zlučovania," povedal Kaliňák pre TASR v piatok 30. marca po rokovaní Predsedníctva Smeru-SD.

Ako podpredseda vlády bude Kaliňák aj členom Rady obrany štátu, ktorú vedie premiér. "Do určitej miery to podpredsednícke miesto zodpovedá za akúsi formu národnej bezpečnosti. Bezpečnostný sektor sa v rámci podpredsedníckej funkcie vo vláde bude asi dostávať celý. Je to veľmi dobré aj v rámci koordinácie pri katastrofách a podobných udalostiach," dodal Kaliňák.