Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Slovensko

Práca pre Pentu nediskredituje človeka

Robert Fico Foto: TASR/Tomáš Halász

V diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy to dnes povedal premiér Robert Fico (Smer-SD).

Bratislava 21. apríla (TASR) - O novom vedení Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) by mala rozhodnúť opozícia v spolupráci so sociálnymi partnermi. Rokovať by pritom mala najmä so zástupcami zamestnávateľov a Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), aby spoločne našli kandidáta, ktorý bude schopný profesionálne zvládať túto mimoriadne dôležitú úlohu. V diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy to dnes povedal premiér Robert Fico (Smer-SD).

"Ja som požiadal predstaviteľov opozície, minimálne jedného, aby sa o takýto návrh pokúsili. Pokiaľ takéto meno príde, my nemáme dôvod ho spochybňovať... Ale ak budem vidieť nedohodu, neschopnosť sa dohodnúť na takomto mene, tak potom mám veľmi elegantné riešenie - vytiahnem z Úradu vlády zoznam ľudí, ktorí prešli vo výberovom konaní, ktoré organizovala (vtedajšia) premiérka Iveta Radičová. Sú tam traja ľudia, ktorí sú označení za najlepších a my vyberieme jedného z tých troch," priblížil svoju víziu ohľadom nového šéfa ÚVO premiér.

Predseda sociálnych demokratov sa dnes zároveň postavil za svojich nestraníckych nominantov vo vláde. Odmietol konštatovanie o tom, že by ich pracovný či podnikateľský vzťah s investičnou skupinou Penta nejakým spôsobom diskreditoval pre ďalšiu prácu vo verejnom sektore. Reagoval pritom na medializované informácie o tom, že minister hospodárstva Tomáš Malatinský prenajíma svoj rodinný dom jednému zo spoluvlastníkov Penty Jaroslavovi Haščákovi. Šéfka slovenského zdravotníctva Zuzana Zvolenská zase v minulosti pôsobila v zdravotnej poisťovni Dôvera, ktorá patri tejto investičnej skupine.

"Vytvárate obraz, že ak niekto kedykoľvek v živote pracoval čo len mesiac, dva alebo tri mesiace v spoločnosti Penta - to je 6000 ľudí - nikto z týchto ľudí sa už nikde nemôže objaviť. To tak jednoducho nie je," oponoval moderátorovi predseda vlády.